Brněnský politolog: Kníže už přestal být roztomilý

11.05.2013 6:44

ROZHOVOR Ani po ukončení prezidentských voleb nedošlo mezi hlavními kandidáty Milošem Zemanem a Karlem Schwarzenbergem ke klidu zbraní. Přední politolog Masarykovy univerzity Martin Bastl se pokusil pro ParlamentníListy.cz, shrnout současný vztah prezidenta a ministra zahraničí.

Brněnský politolog: Kníže už přestal být roztomilý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg většinu projevu propřemýšlí

Současný prezident Miloš Zeman baví poslance i občany, když komentuje Schwarzenbergova „šlofíčka“ ve sněmovně, zatímco ministr zahraničí mu podle brněnského politologa nezůstává prezidentovi také nic dlužen.

Viděl jste záznam z jednání Poslanecké sněmovny, kdy prezident Miloš Zeman v průběhu svého projevu upozornil na podřimujícího ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga? Jak hodnotíte Zemanovu reakci na Schwarzenberga, jednalo se o zesměšnění nebo snahu urazit ministra?

Záznam jsem viděl, jako asi většina obyvatel naší země. Ze strany prezidenta Zemana se rozhodně nejednalo o zesměšnění nebo urážku. O urážce bychom mohli maximálně hovořit ze strany ministra zahraničí Schwarzenberga.  Pokud ministr během projevu prezidenta České republiky usne, jedná se o projev neúcty k pozici prezidenta jako k takové. Pokud ministr tímto způsobem neprojevil neúctu vůči osobě prezidenta, pak to lze vysvětlit pouze tím, že má nějaké zdravotní důvody, které ho nutí se takto chovat. Takové zdravotní důvody však nejsou v souladu s výkonem funkce, kterou zastává. Schwarzenbergovou podřimování v pracovní době už přestává být vtipné a roztomilé.

Předmětem sporu mezi Zemanem a Schwanzebregem je v současné době také jedna žena- Livie Klausová. Zatímco Zeman by si ji přál vidět jako velvyslankyni na Slovensku, Schwanzeberg toto odmítá. Co si o paní Klausové jako o kandidátce na velvyslankyni myslíte vy?

Bohužel je zažitou praxí, že diplomatické posty jsou obsazovány mediálně známými osobnostmi. Pokud vím, Slovenská republika s přijmutím paní Klausové jako velvyslankyně problém nemá, přesto já o ní nejsem jako o vhodné kandidátce přesvědčen.  Nejsem příznivcem toho, aby tyto pozice zastávaly mediálně známé tváře, ale spíše odborníci. Nejsem si jist, jestli paní Klausová má potřebné dovednosti k výkonu této funkce.

Přesto, kdo by měl o jmenování velvyslankyně rozhodnout? Ministr zahraničí nebo prezident? Má Zeman šanci prosadit svoji volbu bez ohledu na nesouhlas ministra zahraničí?

Domnívám se, že toto je pravomocí především ministra zahraničí. Zdali se paní Klausová skutečně stane velvyslankyní, si netroufám říct. Podle současného vývoje situace se zdá, že tomu tak nebude. Ale může samozřejmě dojít k nějaké dohodě, o které my ani vědět nemusíme, a paní Klausová tuto diplomatickou pozici nakonec obsadí.

Pan prezident Zeman věnuje v současné době hodně energie odhalení autorů amnestie. Často je mu vyčítáno, že bez ohledu na to, kdo amnestii sepsal, podepsal ji tehdejší prezident Klaus. Ten však v této otázce zůstává přesto nedotčen. Co si o tom myslíte?

Pokud vím, sám Klaus lov na autory amnestie považuje za zbytečný. Amnestii považuje především za své rozhodnutí. Zpovídat se nemá z čeho. V době podpisu byl prezident a podle Ústavy si mohl podepsat, co chtěl. Taky to udělal. Kdo další nese odpovědnost a kupodivu zůstává stále mimo diskuzi, je předseda vlády, v tomto případě Petr Nečas. K amnestii byl potřeba také jeho podpis. Přitom on nemůže přeci podepsat jen tak něco, co se mu předhodí. Přesto podepsal. Nečase kupodivu ale nikdo neřeší. Identifikace samotných autorů amnestie by mohla být užitečná, pokud by odhalila, že amnestie byla skutečně sepsaná zakázkově, účelově.  Zatím je však celé pátrání spíše povrchového charakteru.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Hašek: Přešlapování s ministerstvem dopravy zažívají také kraje

17:00 Hejtman Hašek: Přešlapování s ministerstvem dopravy zažívají také kraje

Regionální železniční doprava stále čeká na několikátou, snad už finální a konečně platnou verzi mod…