Zeman: Prezident má říct 'Nefachčenka, nejste obětí rasové diskriminace'

10.08.2012 20:10

Během debaty v Havlově institutu se třemi kandidáty na úřad prezidenta – Milošem Zemanem, Janem Fischerem a Jiřím Dienstbierem, kterou uspořádala 7. srpna organizace Prague Pride, došlo i na problematiku sociálně vyloučených menšin. Protože čtenáře ParlamentníchListů.cz zaujalo zejména vystoupení Miloše Zemana, přinášíme podrobnější záznam z jeho vystoupení, a zároveň stanovisko senátora Jiřího Čunka (KDÚ-ČSL), který se této problematice už dlouhodobě věnuje.

Zeman: Prezident má říct 'Nefachčenka, nejste obětí rasové diskriminace'
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v rozhovoru

Na otázku týkající se již zmíněných sociálních menšin, a jak by se k problematice účastníci debaty stavěli v případné roli prezidenta, Miloš Zeman podotkl, že je to spíše dotaz na budoucí premiéry, než na úřad prezidenta. „Poněkud přeceňujete kompetence prezidenta,“ řekl. „Pokusím se vyjádřit své stanovisko občana Zemana, a z toho bude přirozeně vyplývat, co bych se, byť i neformálním působením, snažil dělat jako případný prezident,“ dodal svým osobitým stylem.

Pro některé není práce a jiní pracovat prostě nechtějí

Miloš Zeman začal Šluknovským výběžkem, o němž během debaty zazněla zmínka. Zdůraznil, že tamní napětí má dva podstatné faktory. Za první označil nedostatek pracovních příležitostí. „Tím druhým je neochota části lidí pracovat,“ konstatoval.

Zeman připomněl, že pokud jde o nedostatek pracovních příležitostí, není to jen o Šluknovském výběžku. „Obecně je nedostatek pracovních míst v naší republice způsobován tím, že neustále klesají v obecních, krajských, ale i v centrálním rozpočtu výdaje na investice, které jsou nahrazovány jednak splácením úroků dluhů, a jednak vládní i osobní spotřebou,“ konstatoval.

Jak dále řekl, je zastáncem velmi nepopulárního opatření. „Je třeba „reorientovat“ tyto výdajové struktury směrem od konzumní společnosti ke společnosti investiční,“ řekl Zeman. Připomněl, že právě investice a jedině ony vytvářejí nové pracovní příležitosti. „Spotřeba je v podstatě nevytváří,“ dodal.

Omezení dávek může přijít až po nabídce práce

„Teprve když můžeme sociálně vyloučeným nabídnout nové pracovní příležitosti, můžeme také uvažovat o omezení sociálních dávek,“ řekl čestný předseda SPOZ, což podle něj souvisí s již zmíněným, rovněž nepopulárním, druhým faktorem, kdy lidi prostě pracovat nechtějí.

„Já sám jsem ale zažil v desítkách případů, ať už v diskuzi na pracovních úřadech, nebo s podnikateli, kdy ten pracovní úřad podnikatelům poslal uchazeče o práci, on řekl ano, já mám volné místo, mohu vás zaměstnat, a ti uchazeči řekli, já nepotřebuji to místo, já potřebuji jen razítko, že pro mne žádné místo nemáte,“ uvedl příklad Miloš Zeman. „Dívejme se proto na věc realisticky z obou stran této mince, a nikoli z jedné,“ dodal.

Jak řekl, bude vždy solidarizovat s člověkem, který hledá práci, nemá ji, a je třeba udělat z občanského nebo i prezidentského hlediska vše možné pro to, aby se rozsah pracovních příležitostí zvýšil. „K tomu jsou, jak už jsem řekl, ty investice,“ připomněl.

Nebudu litovat ty, kdo odmítnou práci

„Nebudu ale sentimentálně litovat ty, kterým je práce nabídnuta, a kteří bez vážných, například zdravotních důvodů, tuto práci odmítnou, dodal Zeman razantně.

„Každá společnost se skládá z nejrůznějších minorit,“ připomněl Miloš Zeman. „Prezident, hodný této funkce, by měl mít „dvě odvahy“. Za prvé, odvahu postavit se davu, který chce, nechci říct přímo lynčovat, ale perzekvovat nebo lynčovat kohokoliv za jeho náboženský rasový, etnický či jakýkoliv jiný původ,“ řekl Zeman a pokračoval, že následně je třeba mít prý tu odvahu, i když ten dav může být rozzuřený. Právě v tom se musí podle něj projevit politická odvaha.

U nefachčenků na rase nezáleží, mají prý „širší reprezentaci“

Prezident má podle Zemana respektovat hodnocení lidí podle jednoho základního kritéria, a tím je jejich výkon, jejich efektivita, jejich přínos pro společnost ať už přítomný, nebo v případě důchodců minulý. Musí prý mít ale i tu druhou odvahu, postavit se jinému – zcela odlišnému davu, kterému Zeman pracovně říkal dav „nefachčenků“. „Dav lidí, kteří stojí s nataženou rukou a říkají, dejte nám peníze, a my nebudeme nic dělat. A tomuto davu musíte říct, že nejsou obětí nějaké rasové diskriminace,“ říká Zeman.

Jak poznamenal, jsou mezi nefachčenky jak takzvaní „bílí“, tak i Romové. Právě proto nemá smysl podle Zemana toto rozlišovat. „Je jim třeba říct, vy jste obětí sebe sama, protože pokud vám byla nabídnuta pracovní příležitost, a vy jste ji bez vážných důvodů odmítli, hledejte odpovědnost sami u sebe a nesvádějte všechno jen na společnost, která vás údajně diskriminuje,“ řekl Zeman na závěr.

Práce skutečně není, říká senátor Čunek

Senátor Jiří Čunek(KDU-ČSL), který je pověstný svým akčním postojem k této problematice, s Milošem Zemanem částečně souhlasí. „Je ji však třeba řešit komplexněji," doplnil pro ParlamentníListy.cz.

Problém je podle něj skutečně ve více polohách, v souladu s tím, co říkal i Miloš Zeman. „Souhlasím s tím, že část z nich tu práci ani nedostane, protože prostě ta práce není,“ říká senátor.

Pokud jde ale o druhý aspekt, je podle něj třeba komplexnějšího přístupu k této problematice. „To, co řekl Miloš Zeman, je jen jedna část problému. Je však třeba pracovat například na tom, aby mladá generace získávala potřebné vzdělání i pracovní návyky už ze školy,“ dodává.

Čunkův komplexní program má vláda schválený už přes půl roku. Nerealizuje jej

V tomto smyslu je podle senátora nezbytné pracovat i s rodiči, zejména matkami, aby děti posílaly do školy, aby je neomlouvaly, aby tak děti získávaly ponětí o rámci, v němž společnost funguje, a v níž by stejným způsobem měly fungovat i ony. „Je nezbytné, aby se těm dětem dostalo řádného vzdělání, aby po jeho ukončení také lépe nacházely pracovní uplatnění."

Senátor si neodpustil trochu ironie v politování, že vláda Miloše Zemana v době, kdy byl premiérem, nezačala realizovat nějaký konkrétní program, řešící danou problematiku.

„Současné vládě jsem předložil komplexní program k této problematice a vláda ho dokonce před půl rokem schválila,“ připomněl pro ParlamentníListy.cz Jiří Čunek. „Problém ovšem je, že ho nerealizuje,“ dodal.

Předložený program, který podle Jiřího Čunka řeší situaci v maximální šíři, je třeba navíc realizovat plošně, po celé republice. Musí se z něj stát zákonný rámec, z něhož nebude úniku,“ dodává. Jinak prý hrozí, že tu stejně bude skupina, která si bude hovět v sociální síti, jako nevhodný vzor pro ostatní.

Senátor bude do úřadu prezidenta volit stranickou kolegyni

ParlamentníListy.cz se na závěr Jiřího Čunka dotázaly, kdo je jeho kandidátem na úřad prezidenta. „Rozhodně paní Roithová,“ řekl bez zaváhání. Na poznámku redakce, že europoslankyně Zuzana Roithová, která na úřad prezidenta kandiduje za KDU-ČSL, má na tuto problematiku jiný názor, Čunek odpověděl, že „tato problematika nespadá mezi její hlavní témata. „Má ale jiná, neméně závažná,“ dodal Jiří Čunek.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…