Mládež si zahraje na gestapo. Může se to zvrhnout, varuje Cimický

29.03.2012 20:51

EXKLUZIVNĚ Nacistické Německo nebo socialistické Československo. Takové totality budou prý námětem zážitkové hry v rolích Projekt Systém, která počátkem dubna proběhne v Zubří u Nového Města na Moravě. Hráči si v ní podle pořadatelů prožijí oslavné průvody, vypjaté výslechy i lidové soudy. Psycholog Jan Cimický nicméně varuje, že se podobné nevinné hrátky mohou proměnit v drama plné vystresovaných lidí.

Mládež si zahraje na gestapo. Může se to zvrhnout, varuje Cimický
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vlajka s Gottwaldem a svastikou

„Je to nebezpečné. Pokud tam bude někdo někoho vyšetřovat ala gestapo, může se to zvrhnout. Mohou se do toho promítnout vnitřní psychické pochody mladých, které v sobě ani netuší. Když Američané udělali se studenty pokus, kdy polovina studentů byli vězni a polovina vězeňští dozorci, museli to zrušit. Část studentů se totiž do toho tak vžila, že své spolužáky začala vyloženě týrat. O modelu hry na totalitu vypráví i film Náš vůdce,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz psycholog Jan Cimický. Ostatně pořadatelé hry Projekt Systém podotýkají, že se v ní odehrají, jak vypjaté výslechy, tak i scény z lidových soudů.

Strach v komunistickém areálu

Hra by měla podle pořadatelů simulovat fiktivní totalitní režim podobný fašistickému Německu či normalizaci v Československu. „Každá totalitní společnost má společné rysy. Jednoduché recepty na všechno. Imigraci, vzdělání, svobodu projevu, budování strachu, stádnost a strach z nového,“ řekla Monika Stachoňová ze sdružení Court Of Moravia, které hru organizuje. Půjde o situaci fiktivní vsi, kterou bude představovat rekreační areál z éry socialismu. Účastníci se budou pohybovat v reálných rekvizitách a budou oblečeni do patřičných kostýmů.

„Fiktivní vesnici zavalí vlna represí poté, co parta místních studentů z legrace pustí do vesnického rozhlasu zakázanou zahraniční hudbu. Incident proběhne v předvečer největšího státního svátku, takže se klukovina začne posuzovat, jako protistátní akt. Do vsi budou vysláni státní vyšetřovatelé, jejichž snaha odhalit a potrestat viníky naruší rodinné vztahy a paralyzuje běžný život. Součástí budou noční oslavné průvody, vypjaté scény výslechů nebo lidových soudů,“ prozradila děj Stachoňová s tím, že budou příběh hráči vlastními rozhodnutími měnit.

Mladí si minulost připomenou

„Je důležité, aby si mladí minulost připomínali a studovali ji, protože pak se budou lépe orientovat v současnosti. I proto podobné aktivity vítám,“ zdůraznil bývalý politický vězeň František Zahrádka, jenž za komunistů seděl třináct let a v Příbrami spoluzaložil Muzeum třetího odboje. „Taky jsme si hráli na válku nebo na četníky a zloděje. U těch mladých jde o obraz nějaké totality. Pokud je to ve stadiu hry a nadsázky, může to být v pořádku,“ dodal smířlivěji psycholog Jan Cimický.

Podle politologa Jiřího Pehe by se měla taková hra pořádat za odborného dohledu. „Měl by jim tam pomáhat někdo, kdo totalitu nejen zažil, ale kdo se jí i odborně zabývá. Jinak to bude mít tendenci sklouzávat k nějaké fikci. Nicméně už Komenský říkal škola hrou a může jít o jeden ze způsobů, jak si na sobě určité věci ověřit, takže to není až tak špatný nápad,“ doplnil Pehe s tím, že by hra neměla přesáhnout určité meze.

Náš vůdce varuje!

V německém thrilleru Náš vůdce se učitel gymnázia Rainer Wenger rozhodne během jednotýdenního projektu na téma Státní formy vyzkoušet se studenty počátek diktatury. Nejdříve pokus nazvaný Vlna začal s pojmy jako disciplína či pospolitost nezávadně, ale během několika dnů se teorie překlopila v praxi a svobodomyslnější studenti začali být zastrašováni a odstraňováni. Experiment se pak dostal zcela mimo kontrolu. Právě toho se bojí psycholog Jan Cimický u tuzemské zážitkové hry v rolích.

„Ve světle událostí posledních měsíců vnímáme otázku demokracie jako velmi závažnou, ať už jde o události domácí nebo zahraniční. Se všeobecným povědomím o totalitě je to v Česku rok od roku horší a my se snažíme tento trend změnit. Chceme hráčům poskytnout, co možná nejobjektivnější náhled na totalitu. Není cílem, aby totalitu slepě odmítli, ale aby o ní přemýšleli a nastavili si vlastní hranice toho, co je přijatelné,“ zdůraznila Stachoňová.

Hru na totalitu zvanou Projekt Systém podpořila zpěvačka a bývalá mluvčí Charty 77 Marta Kubišová. „Účastníkům upřímně gratuluji. Vždyť jde jen o několik hodin v totalitě. Po celou dobu hry jsou si vědomi toho, že se jedná pouze o víkend. My jsme si na tu „neděli“ museli počkat hodně dlouho,“ napsala. Akce se bude konat od 13. do 15. dubna v Zubří u Nového Města na Moravě, tedy přibližně v polovině cesty mezi Prahou a Brnem. Náměty zážitkových her v rolích, pro něž se vžil název larp, jsou většinou fantasy příběhy z trilogie Pán prstenů anebo scénáře science fiction filmů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

9:01 Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

REPORTÁŽ Obavy z kopírování výrobků, ale i velká vděčnost za čínskou pomoc. Takové jsou dojmy report…