Pravdu má prý Klaus. Kočkování s Topolánkem ale ODS pobavilo

20.10.2010 15:54

ParlamentníListy.cz požádaly předáky ODS, aby okomentovali mediální přestřelku mezi prezidentem a zakladatelem ODS Václavem Klausem a bývalým předsedou občanských demokratů Mirkem Topolánkem týkající spojení byznysu a politiky.

Pravdu má prý Klaus. Kočkování s Topolánkem ale ODS pobavilo

„ODS samozřejmě doplatila na nešťastné Topolánkovo předsednictví a na prorůstání lobbistických struktur do této politické strany. V tomto neblahém trendu ODS nebyla sama," odpověděl prezident na dotaz MF Dnes, proč dopadla ODS v komunálních volbách ve městech historicky nejhůře.

„Pokud byl kdy v Česku někdo symbolem prorůstání byznysu do politiky, byl to právě Václav Klaus a podnikatelská klika, která jej obklopuje už z dob divoké privatizace," reagoval ostře ve svém prohlášení Topolánek.

Topolánek by měl vážit slova

Podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky jde o úplně zbytečnou přestřelku. „Mirek Topolánek by měl více zvažovat svá slova. Tento problém s lobbismem se netýká pouze ODS, ale i dalších stran. Vzhledem k mému kroku v souvislosti s odchodem Mirka Topolánka z předsednického postu se k tomu nechci příliš vyjadřovat, ale domnívám se, že větší pravdu má ve svém vyjádření prezident Klaus," řekl ParlamentnímListům.cz Sobotka.

„Zásadně nekomentuji názory svého prezidenta, netýkají-li se činnosti vlády. Stejně tak nekomentuji názory soukromých osob. Jakkoli jsou oba vypjaté a zbytečné," reagoval místopředseda ODS a ministr životního prostředí Pavel Drobil. „Souhlasím s prezidentem," odpověděl stručně senátor Jiří Oberfalzer.

Fakta hovoří jednoznačně

"Já mám rád fakta. Ta hovoří poměrně jednoznačně: Za prvé, od roku 2008 ODS nevyhrála žádné volby. Jistě tyto prohry nelze připisovat pouze jednotlivcům, ale je to období Mirka Topolánka. Je to období, kdy výrazně posílili socialisté a na pravici vznikl největší soupeř dnešní ODS - TOP 09. V tom má pan prezident určitě pravdu," reagoval poslanec Pavel Bém.

"A za druhé, v otázkách prorůstání byznysu a politiky se nicméně obávám, že se mýlí jak Václav Klaus tak Mirek Topolánek. Jsem totiž přesvědčen, že to nebyla a není ODS, která by byla nejtemnějším příkladem tohoto nešvaru. Média se sice takový obraz snaží urputně vytvořit, ale podle mého názoru byla a je realita jiná. Dnešní političtí oponenti či kritici ODS, tedy ti, kteří nejvíce křičí, ať už nalevo či napravo jsou nositelem tohoto tématu více než my. Důkazů je tady dost. Ale za investigativní žurnalistiku jste placeni Vy, nikoli já. Tedy ani Topolánek, a už vůbec ne Klaus," dodal dosluhující primátor Prahy Bém.

Kočkování je zábavné

„To mě opravdu pobavilo, jak se oba pánové kočkují. Škoda, že zrovna mezi prvním a druhým kolem voleb," uvedl místopředseda europarlamentní frakce Evropských konzervativců a reformistů a člen grémia Jan Zahradil.

„Obě dvě vyjádření jsou nešťastná a zbytečná," zareagoval stručně místopředseda Senátu Jiří Liška. Europoslanec a člen výkonné rady Ivo Strejček v zásadě souhlasí s prezidentem. „Ještě bych dodal jeden důvod: Topolánek zbytečně vstřícně naběhnul Miroslavu Kalouskovi na projekt TOP 09, dokonce je jej při vzniku podporoval," doplnil Strejček.

"Parlamentní a komunální volby jsou hodně rozdílné a tak bych s tím názorem pana prezidenta polemizoval. Ano, v některých městech a obcích to platilo a v jiných nikoli. V komunálních volbách hodně zálaželo na osobnostech a méně na programu," uvedl poslanec Petr Bendl.

Kmotři a kmotry

Podle senátora Petra Pakosty se vyjádření Mirka Topolánka nezakládá na skutečnosti. „Nic nevím na tom, že by lidé z dob privatizace prorůstali do politiky. Ani si však nemyslím, že je úplně správné prohlášení pana prezidenta. Mirek Topolánek vykonal dobré i špatné věci. A existence kmotrů a kmoter, abych byl genderově korektní, není jenom Topolánkova práce," míní Pakosta.

Europoslanec a člen výkonné rady Hynek Fajmon se vyjádřil tak, že s hodnocením výsledků voleb je třeba počkat až po druhém kole senátních voleb.

ParlamentníListy.cz požádaly o reakci i tajemníka prezidenta republiky Ladislava Jakla. "To je tak leda na povzdechnutí," zdržel se obšírnějšího komentáře.

Topolánek kope ze záhrobí. Ach, ta sebereflexe, reaguje ODS

Němcová: Od Topolánka jde o laciné gesto bez osobní odvahy

Topolovi jsme do zadnice nelezli, vzkazují Kalouskovi ódéesáci

Topolánek bránil Klausovu znovuzvolení, reaguje Jakl na dopis

Ze starých časů: Topolánek chtěl odstavit Němcovou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

9:01 Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

REPORTÁŽ Obavy z kopírování výrobků, ale i velká vděčnost za čínskou pomoc. Takové jsou dojmy report…