Fiala: Česká ministerstva - zvěřinec nadbytečných bobrů a ptáků

01.01.2014 6:31

Ministerstvo životního prostředí právě nalezlo ten správný způsob, jak vynaložit odhadem 600 tisíc z naších těžce vydřených daní: nakoupí dámské spodní prádlo s potiskem bobra, panské spodní prádlo s ptákem a hromadu manžetových knoflíčků, dámských šátků, propisek, tužek, pastelek, tašek a jiného harampádí, které nemá nic společného s důvodem, proč si toto ministerstvo platíme.

Fiala: Česká ministerstva - zvěřinec nadbytečných bobrů a ptáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Toto rozhodnutí ministerských úředníků považuji za správné a peníze za zcela účelově vynaložené. Je těžké si představit efektivnější protikorupční kampaň, jejímž účelem je seznámit veřejnost a nově vznikající vládu s tím, jak se na naších ministerstvech hospodaří. Nebýt této sexistické narážky, tak se ani nezamyslíme nad tím, že není lepšího prorůstového opatření než hromada plastových propisek s logem státní instituce!

Chcete vytáhnout domácí průmysl z krize? Investujte do propisek s logem Ministerstva průmyslu a obchodu! Chcete podpořit kulturu? No jasně, potřebujeme deštníky s logem Ministerstva kultury! Jak zajistím bezpečnost v ulicích? Rozdejme všem trička s logem Ministerstva vnitra!

Zní to nereálně? Ale vždyť reálná činnost našich ministerstev je ještě efektivnější! U propagační akce ministerstva zemědělství Ryba domácí za 150 milionů korun našlo NKÚ milionové chyby a nadto se prokázalo, že spotřeba českých ryb po této kampani ještě klesla! Myslíte, že další marketingové kampaně jako jsou Klasa, Regionální potravina, Vína z Moravy a Vína z Čech něčemu pomohou? Myslím kromě jejich realizátorů, samozřejmě.

Jak upozorňuje Hnutí Duha, to samé Ministerstvo ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ si v prostředí hospodářské krize, rozpočtových úspor a neuspokojivého ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ chce pořídit 130 nových aut za desítky milionů korun, přitom, že i dnes má více než uspokojivý vozový park. Já nevím, čemu to pomůže, asi se v nich pražští úřednici budou projíždět zasmogovanou Ostravou, ve které se desetitisíce děti každou zimu ocitají v naprosto nepřijatelných podmínkách a dusí se s astmaty, alergiemi a nemocnosti přesahující všechny meze. Budou si zřejmě v těch svých nových nablýskaných vozech vymýšlet velké marketingové kampaně v duchu „nejezděte auty, ale ekologickým MHD“.

Umíte si představit, kolik prostředků se takto každý rok promrhá? Kolik ekologických filtrů by bylo možné pořídit pro Ostravské průmyslové podniky za peníze, které dnes spolykají ptáci a bobři z Ministerstva životního prostředí? Kolik pracovních míst by vzniklo v našem zemědělství, kdybychom namísto pochybných marketingových projektů Ministerstva zemědělství prostě zavedli daňové úlevy pro malé a střední české zemědělce? Kolik levných a kvalitních domácích jablek a brambor by se tak najednou ocitlo na pultech naších obchodů?

To není legrace, nejnovější marketingová kampaň Ministerstva životního prostředí nám levně a efektivně poukázala na to, jaké nehoráznosti se s našimi penězi v rukou těchto úředníků odehrávají. Člověk, který se podepsal pod rozhodnutím platit z veřejných peněz za dámské a panské spodní prádlo je buď to zloděj, nebo rozverný idiot. V nejhorším případě obojí dohromady.  A to že se občas na povrchu ukáže nějaká ta marketingová či IT zakázka ještě neznamená, že za mohutnými stěnami ministerských budov, sídlících v lukrativních pražských nemovitostech a obklopených novými auty, neději ještě horší věci.

Anebo alespoň „drobné nešváry“, například že se tam bujením byrokracie přemnožila populace úředníků, kteří ve skutečnosti nemají co na práci. Víte, ani já sám jako poslanec Parlamentu České republiky často nedovedu v těch obecných a nic neříkajících položkách státního rozpočtu na rok 2014 rozpoznat to, za co budou naše peníze skutečně utraceny. Nicméně tímto vám dávám veřejný závazek, že se na cenu „propagačních kampaní“ a „administrativních nákladů“ za minulé roky všech ministrů písemně optám a že se s vámi o zjištěna fakta podělím. Ať všichni vědí, proč státu najednou nezbývají prostředky na chod tak základních institucí, jako je zdravotnictví, školství či policie. Ať víme, kam se ztrácí 52 haléřů, kterými je daněna každá námi vydělaná koruna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …