Sobotka: Nečasova vláda dnes opět potvrdila svoji asociálnost

26.06.2012 15:31

ČSSD zásadně protestuje proti dnešnímu rozhodnutí pravicové vlády Petra Nečase, která odmítla senátní návrh sociální demokracie na zachování nižší sazby DPH alespoň u vybraných citlivých položek, kterými jsou časopisy, knihy či zdravotní pomůcky pro postižené.

Sobotka: Nečasova vláda dnes opět potvrdila svoji asociálnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

„Nečasova vláda dnes znovu prokázala, že odmítá jakékoli sociální kompromisy a pokračuje ve svých nepřijatelných daňových experimentech, které zásadně zhoršují životní situaci miliónů našich občanů. ČSSD od počátku odmítá vládní zvyšování DPH u sociálně citlivých položek, včetně základních potravin či léků. Senátoři ČSSD připravili kompromisní návrh, jehož cílem je zachování původní snížené sazby DPH ve výši 10% alespoň u malého počtu sociálně nejcitlivějších položek, jako učebnice, knihy, časopisy či pomůcky pro postižené. Jejich dopad do příjmů státního rozpočtu je zanedbatelný. Pokud nám voliči v nadcházejících parlamentních volbách dají dostatečný mandát, zrušíme plánovanou jednotnou sazbu DPH 17,5 % a budeme trvat na zachování snížené sazby této daně pro potraviny, knihy a léky,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.
 
„Nechceme nadměrně a zbytečně zatěžovat ani zdravotně handicapované ani omezovat úroveň vzdělanosti v zemi plošným zdražováním knih a učebnic. Proto ostatně senátní návrh sociální demokracie nalezl podporu i u senátorů z vládních koaličních stran,“ doplnil stínový ministr školství a senátor Marcel Chládek.
 
5 hlavních důvodů ČSSD k zachování nižší sazby DPH ve výši 10% pro zdravotní pomůcky, knihy a učebnice:

  • Zachování rozvoje vzdělanosti a konkurenceschopnosti – zvýšení DPH skokově zdraží knihy a učebnice, bude mít negativní dopad na čtenářskou gramotnost, přinese likvidaci desítek nakladatelů a omezí produkci knih až o jednu třetinu!
  • Zachování důstojného života pro handicapované – zvýšení DPH zdraží pomůcky pro postižené a v důsledku dalších vládních škrtů a opatření uvrhne handicapované do existenční pasti!  
  • Zanedbatelný finanční efekt – zvýšení DPH, kterým vláda omezí vzdělanost a naruší život zdravotně postiženým, přinese do státní kasy jen několik miliard korun, cena za likvidaci konkurenceschopnosti ČR bude ovšem mnohonásobně vyšší!  
  • Zabránit zvyšování deficitu státního rozpočtu – po zvýšení sazby DPH lze očekávat snížení výběru DPH s negativními dopady na příjmové straně státního rozpočtu. Šlo by tak o další zvyšování deficitu státního rozpočtu v době, kdy Nečasova vláda nezvládá daně efektivně vybírat! 
  • Zabránit odchodu na evropskou periferii – ČR by se zvýšením DPH pro knihy a učebnice dostala na evropskou periferii, přiřadila by se v rámci této daňové politiky k zemím typu Albánie či Ukrajiny.

Konečné rozhodnutí bude nyní na Poslanecké sněmovně, kterou ovládá pravicová většina. Proto sociální demokracie apeluje na všechny poslance napříč politickým spektrem, aby podpořili její návrh na nižší DPH a zabránili úpadku životní úrovně sociálně nejslabších. Pokud budou vládní poslanci hlasovat proti tomuto návrhu, opakovaně přiznají, že jim na občanech naší země ve skutečnosti nezáleží.
 
Tiskové oddělení ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Protiústavní kroky České televize jako veřejné služby

12:12 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Protiústavní kroky České televize jako veřejné služby

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výsledkům průzkumu agentury Kantar, na jehož základ…