Štengl (SPOZ): Quo vadis, sociální demokracie

29.06.2012 21:19

Ano, kam vlastně kráčí sociální demokracie, je otázkou zcela na místě.

Štengl (SPOZ): Quo vadis, sociální demokracie
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Dlouholetý ministr a člen nejužšího vedení strany Zdeněk Škromach opustil stínovou vládu a zůstává „pouhým“ senátorem. Prý si chce především rozvázat ruce a je to jen pouhé nadechnutí. Nadechnutí k čemu? V rozhovoru nevyloučil ani kandidaturu na předsedu, ačkoliv to zatím udělal jen jednou, a to po pádu Stanislava Grosse. Je tedy po sedmi letech sociální demokracie v podobné situaci? Podle Zdeňka Škromacha evidentně ano. A není se zjevně čemu divit.

Případ poslance ČSSD Ratha neoslabil jen předsedu strany, ale i vážného čekatele na trůn a předsedu Asociace krajů Ivana Haška. Personální politika typu sobotkovec sem, haškovec tam, způsobuje nejistotu mezi funkcionáři, členy a příznivci strany. Případ karlovarského kraje, Milady Emmerové a jičínského zastupitelstva jsou toho prvními doklady.

Zdeněk Škromach se opatrně zmínil i o potřebě spolupráce nepravicových opozičních stran. Sobotka tuto možnost okamžitě a ostře odmítl s tím, že SPOZ svým relativním úspěchem v parlamentních volbách znemožnila vládu sociální demokracie, a že strana Jiřího Paroubka je nevýznamná lokální anomálie. Pravdou ovšem je, že sociální demokracie přesto vyhrála volby, ale zůstala ve sněmovně jako ten slavný „kůl v plotě“.

Ale časy se mění. Miloš Zeman kandiduje na prezidenta, SPOZ již překročila ve většině krajů 5% hranici a eroze sociální demokracie, jak to vypadá, dále pokračuje. A přesto její vedení nehledá možné spojence, naopak hledá nepřítele a to prakticky kdekoliv. Na její úkor rostou preference KSČM a pravděpodobnost „kůlu v plotě“ se již po krajských volbách může stát pro ČSSD pod vedením Sobotky znovu realitou. SPOZ ústy svého předsedy Vratislava Mynáře nesmělé úvahy Zdeňka Škromacha o spolupráci nebo koalici nepravicových stran přivítala. Ten symbolický míč, je tedy na straně sociální demokracie. Věříme, že ho Bohuslav Sobotka a spol. nezakopnou a my brzo budeme znát odpověď na otázku z úvodu tohoto zamyšlení. Kam kráčíš sociální demokracie?

Zdeněk Štengl, 1. místopředseda SPOZ a předseda SPOZ Pardubického kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPOZ

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Evropský trh se zhroutil a opravdu v různých zemích různé léky chybí

20:07 Ministr Válek: Evropský trh se zhroutil a opravdu v různých zemích různé léky chybí

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k zákonu o léčivech