Zeman: Snížení platů poslanců nemá reálný ekonomický dopad

18.09.2012 10:38

Miloš Zeman na cestě po Královehradeckém kraji.

Zeman: Snížení platů poslanců nemá reálný ekonomický dopad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Kontaktní kampaň rezidentského kandidáta Miloše Zemana pokračuje návštěvou Královehradeckého kraje, kde společně s krajskými lídry SPOZ navštívil oblast Jičínska, Trutnovska, Náchodska a svou celodenní cestu završil návštěvou krajské metropole. Miloš Zeman začal dnešní den v Jičíně, kde mimo jiné debatoval se studenty gymnázia. Následně se setkal i s občany měst Jičína, Trutnova a Náchoda.

Opakovaným tématem krajské cesty byla současná ekonomická nestabilita republiky, ale i turbulence v zahraničí. Zeman v této souvislosti vzpomenul řadu opatření, která učinil ve funkci premiéra a doporučil jejich opakování. Připomenul, že „během jeho funkčního období došlo k pětinásobnému zvýšení zahraničních investic, ekonomika posilovala a klesla inflace. Příležitost pro opakování vidím i dnes. Jen musí být přítomna " politická kuráž”, doplnil Zeman.

Jičín, nehledě na svou velikost, patří k ekonomické páteři kraje. Vytvořilo se zde totiž zázemí pro zaměstnavatele typu Ronal nebo AEG.  V bráně do Českého ráje, jak se Jičínu přezdívá, podpořil krajské lídry kandidátky SPOZ. „V Jičíně jsem hlavně jako podpora našim regionálním kandidátům, samozřejmě se však nevyhýbám žádným otázkám od občanů, naopak je vítám“, komentoval návštěvu města Miloš Zeman.

Milou povinností Miloše Zemana bylo setkání se studenty gymnázia a střední odborné školy. S nimi debatoval o legislativě, kterou jako tehdejší předseda vlády navrhoval, ale řeč přišla i na platy politiků, které jsou podle studentů příliš vysoké. „Politika je o symbolech, snížení platů poslanců je symbolické a nemá reálný ekonomický dopad. Avšak i symbolika má svůj význam, zvláště v době ekonomicky těžké. Osobně jsem jako premiér prosazoval zákon o prokázání původu příjmu a majetku s možností zabavení nelegálního příjmu. Ostatně podobný zákon mají i okolní země. Tuto normu bych případně inicioval i z pozice prezidenta, nemluvě o tom, že bych plně využíval své ústavní pravomoci účastnit se zasedání vlády i obou komor Parlamentu,“ shrnul své politické postoje Zeman.

Pozvánku do Královehradeckého kraje symbolicky předala kanceláři Miloše Zemana krajská organizace SPOZ. Podporu a setkání s občany rovněž přijal nezávislý senátor a kandidát na hejtmana Vladimír Dryml. „Podle mé dcery jsou bojovníci proti korupci blázni, z nichž se

velmi rychle stanou psanci. To je bohužel realita a je vidět, že se většina politiků bojí jít proti stranickým kmotrům,“ komentoval aktuální situaci v krajích senátor Dryml. Miloš Zeman debatu uzavřel svým typickým bonmotem, kterým podtrhl celkovou vážnost dění. „Mnozí slibují boj proti korupci, ale nakonec je přistihnete s miliony v krabici od vína. Já vám slibuji, že v našich krabicích od vína bude vždy jenom víno.“

Kraj rozkládající se v severovýchodních Čechách nelze projet za jeden den.  Nezvládne to místní, ani turista, tím méně je to možné pro prezidentského kandidáta, který se během své cesty setkává s desítkami občanů. Přesto se tým SPOZ a Miloše Zemana setkal i s lidmi v příhraničí kraje, v Náchodě, kde se čestnému předsedovi strany dostalo vřelého přijetí od starosty města Jana Birkeho. S ním Miloš Zeman probral aktuální problémy regionu. Později se rozhovor stočil i k neformálním tématům. „Politik je člověk, který se nesmí bát vyjít mezi lidi a čelit i mnoha nepříjemným dotazům,“ shrnul svůj nabitý pracovní program Miloš Zeman.

Celodenní kontaktní program vyvrcholil podvečerní návštěvou krajského města. Hradec Králové bude nejen místem setkání s širokou veřejností, ale i místem jedné z prvních debat prezidentských kandidátů. Miloš Zeman se zde slovně utká s dalším zájemcem o prezidentský úřad, Přemyslem Sobotkou. „K těmto rozpravám jsem své oponenty vyzýval opakovaně a jsem velice rád, že proběhne tato debata. Veřejnost si udělá alespoň sama obrázek o našich schopnostech pracovat pro republiku. Navíc chci občany vybídnout k volební účasti, protože nejít k volbám, to je svého druhu zbabělost, proto apeluji na všechny, včetně novinářů, aby se voleb zúčastnili“, uzavřel Miloš Zeman.

.

reklama

autor: Spoz.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.