Onderka (ČSSD): Brno se představí v Bratislavě

15.11.2012 16:32

Ve čtvrtek 15. listopadu se představí město Brno, jeho vánoční atmosféra a nejvýznamnější kulturní a turistické zajímavosti v hlavním městě Slovenska Bratislavě.

Onderka (ČSSD): Brno se představí v Bratislavě
Foto: Archiv
Popisek: Primátor Brna Roman Onderka při projevu v Moravské národní galerii

Bratislava je důležitým partnerským městem Brna. V roce 2011 podepsala obě města Memorandum o spolupráci, následně v květnu roku 2012 Dohodu o spolupráci (spolupráce zahrnuje oblast strategie rozvoje města, územní rozvoj a integraci, městskou a integrovanou dopravu, vzdělávání, vědu, výzkum, kulturu, ekonomický rozvoj, sociální záležitosti, sport, spolupráci v rámci EU a CENTROPE).

„Naším cílem je ukázat, co všechno může Brno jako turistický cíl našim slovenským sousedům nabídnout. Rozmanitý život na středověkém Zelném trhu dokumentuje nově zpřístupněný labyrint sklepů a štol v podzemí, práci významných architektů 20. století přibližuje „perla funkcionalismu“ vila Tugendhat. Z dalších novinek zajisté zaujme zrekonstruovaná hvězdárna a planetárium na Kraví hoře. A v neposlední řadě samozřejmě i unikátní atmosféra Brněnských Vánoc a mnoho dalšího,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

HLAVNÍ BODY BRNĚNSKÉ PREZENTACE V BRATISLAVĚ  

TOP AKCE

VÁNOCE V BRNĚ

30. 11. – 23. 12. 2012

Poslední pátek před první adventní nedělí se tradičně rozsvěcuje vánoční strom na centrálním náměstí Svobody. Od 30. 11 tak návštěvníci metropole budou moci zažít tu pravou adventní atmosféru spojenou s vánočními trhy v srdci Brna. Na neděli 23. prosince je připraven bohatý program především pro rodiče s dětmi také v prostorách Nové radnice.

www.brnenskevanoce.cz; www.vanocenazelnaku.cz; www.vanocenaradnici.cz

GO & REGIONTOUR 2013 – VELETRHY CESTOVNÍHO RUCHU

17. – 20. 1. 2013

Mezinárodní veletrhy GO & REGIONTOUR 2013 se uskuteční 17. – 20. ledna 2013. Jedná se o největší prezentaci průmyslu cestovního ruchu s akcentem na regiony ve střední Evropě.

www.bvv.cz

BRNO – MĚSTO UPROSTŘED EVROPY

STAROBRNO-IGNIS BRUNENSIS – MEZINÁRODNÍ PŘEHLÍDKA OHŇOSTROJŮ

24. 5. – 16. 6. 2013

Na přelomu května a června se v Brně a na jižní Moravě uskutečňuje seriál zábavních, kulturních a prezentačních festivalových akcí pod hrady Špilberk a Veveří. Největším lákadlem je mezinárodní soutěžní přehlídka ohňostrojných show s hudbou STAROBRNO-IGNIS BRUNENSIS.

www.ignisbrunensis.cz

DIVADELNÍ SVĚT BRNO – MEZINÁRODNÍ DIVADELNÍ FESTIVAL

7. – 15. 6. 2013

Mezinárodní divadelní festival Divadelní svět Brno patří k největším „city events“. Festival začíná Nocí kejklířů a končí Slavností masek. Specifický je rotační systém dramaturgických ředitelů festivalu z řad ředitelů městských divadel, takže v každém ročníku je zaručena kreativita a odlišnost od ročníku předcházejícího.

www.ticbrno.cz; www.divadelnisvetbrno.cz

DEN BRNA

16. – 18. 8. 2013  

Městská oslava významné historické události, na jejímž konci stála obrana města Brna před švédskými vojsky za třicetileté války a zabránění jejich průniku k Vídni.  Vznikla legenda a v jejím důsledku se v Brně zvoní pravé poledne už v 11 hodin. Součástí této akce jsou kostýmované průvody, salvy i rekonstrukce bitvy z dob obléhání Brna Švédy.

www.ticbrno.cz

GRAND PRIX BRNO – MISTROVSTVÍ SVĚTA SILNIČNÍCH MOTOCYKLŮ

23. – 25. 8. 2013

Moderní areál Masarykova okruhu má pověst jednoho z nejbezpečnějších okruhů na světě a díky umístění v lesnaté krajině je také jedním z nejhezčích. Nejvýznamnější akcí je každoroční závod mistrovství světa silničních motocyklů Grand Prix České republiky.

www.brno-circuit.com

TOP CÍLE

HRAD ŠPILBERK

Královský hrad Špilberk byl v 18. století tzv. „žalářem národů“, nejproslulejší věznicí v habsburské monarchii. Zde trpěli rakouští odsouzenci, italští karbonáři a mnozí další. Nyní nabízí hrad Špilberk návštěvníkům několik stálých výstav i prohlídku podzemních kasemat. Hrad je obklopen rozsáhlým parkem, z něhož jsou výhledy na město i daleko do okolní krajiny.

www.spilberk.cz

BRNĚNSKÉ PODZEMÍ

Brněnské podzemí – Mincmistrovský sklep, sklepení pod Zelným trhem a Kostnice pod kostelem sv. Jakuba – vytvářejí jedinečný komplex zážitkové turistiky. Mincmistrovský sklep na Dominikánském náměstí nabízí možnost ponořit se do královské historie města a setkat se s mincmistrem Brunem. Sklepení pod Zelným trhem dá nahlédnout do života středověkého Brna včetně návštěvy alchymistické dílny či trestnice. Kostnice snoubí druhé největší ossarium v Evropě s pietou a duchovním rozměrem místa. Vznikla i tzv. funerální trasa, která provází návštěvníka osou spojující historické postavy s jejich ostatky.

www.ticbrno.cz

VILA TUGENDHAT

Po rozsáhlé rekonstrukci se v roce 2012 opět otevřela pro veřejnost vila Tugendhat – funkcionalistická perla zapsaná od roku 2001 na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Tento dům určil nová měřítka moderního bydlení, byl ve své době převratný pro originální prostorové řešení, technologické zařízení a elegantní interiéry.

www.tugendhat.eu

JURKOVIČOVA VILA

Vedle světoznámé vily Tugendhat je veřejnosti otevřena také Jurkovičova vila v Žabovřeskách. „Secesní skvost“ z roku 1906 patří k vrcholným příkladům modernistické architektury inspirované britskou a vídeňskou tvorbou s prvky lidového umění.

www.moravska-galerie.cz

BRNĚNSKÝ ARCHITEKTONICKÝ MANUÁL

Brněnský architektonický manuál mapuje stavební a urbanistický vývoj města a jeho kulturní a společenský rámec.                    

www.bam.brno.cz

HVĚZDÁRNA A PLANETÁRIUM BRNO

Po rozsáhlé rekonstrukci je hvězdárna opět přístupná veřejnosti. Pozorování oblohy na hvězdárně, multivizuální pořady pod umělou oblohou planetária, interaktivní představení, experimentální show, výpravy do sluneční soustavy, přednášky, semináře i kulturní akce čekají na návštěvníky Hvězdárny a planetária Brno.

www.hvezdarna.cz

MORAVSKÁ GALERIE V BRNĚ

Moravská galerie v Brně se jako jediné muzeum umění v České republice zabývá výtvarnou kulturou komplexně. Pracuje jak s volným uměním (malbou, kresbou, grafikou a plastikou od nejstaršího období po současnost),  tak s fotografií, užitým uměním, grafickým designem a architekturou. Moravská galerie je druhým největším muzeem umění v České republice.

www.moravska-galerie.cz

MORAVSKÉ ZEMSKÉ MUZEUM

Moravské zemské muzeum je druhá největší a druhá nejstarší muzejní instituce v ČR. Bylo založeno v červenci roku 1817 císařským dekretem Františka I. Ve svých sbírkách uchovává přes 6 milionů předmětů, které představují cenný materiál z oborů přírodních a společenských věd, mj. i světově proslulou věstonickou Venuši.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Roman Onderka - profil

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Věděli jste, že je pražské metro jedno z nejhezčích na světě?

16:14 Hřib (Piráti): Věděli jste, že je pražské metro jedno z nejhezčích na světě?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pražskému metru.