Babka (KSČM): Využijme možnosti zákonodárných iniciativ krajů

14.04.2013 6:40

Chceme dosáhnout nového přerozdělení příjmů ze sdílených daní mezi jednotlivé kraje. V přepočtu na jednoho obyvatele nyní získává Moravskoslezský kraj nejnižší částku - zhruba tři a půl tisíce korun. Třeba na Vysočině je to 6600 korun.

Babka (KSČM): Využijme možnosti zákonodárných iniciativ krajů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Třešně, symbol KSČM

Rada Moravskoslezského kraje schválila Legislativní plán Moravskoslezského kraje, který bude projednávat krajské zastupitelstvo na své červnové schůzi. Legislativní plán Moravskoslezského kraje je otevřený dokument, který bude podle potřeby aktualizován. Krajské zastupitelstvo využije svoje právo předkládat Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky návrhy zákonů – vyvine tedy zákonodárnou iniciativu. Do konce volebního období v roce 2016 chceme prosadit změny některých zákonů a splnit tak programové prohlášení krajské koalice ČSSD a KSČM.

Usiluje především o změnu zákona o rozpočtovém určení daní. Chceme dosáhnout nového přerozdělení příjmů ze sdílených daní mezi jednotlivé kraje. V přepočtu na jednoho obyvatele nyní získává Moravskoslezský kraj nejnižší částku - zhruba tři a půl tisíce korun. Třeba na Vysočině je to 6600 korun.

Chceme také prosadit, aby se poplatky vybrané od znečišťovatelů vracely zpět do regionu a mohly být investovány do ekologických projektů. Stejně budeme zřejmě postupovat při návrhu změn v zákonu o silničním provozu a v zákonu o integrovaném záchranném systému, kde navrhneme změnu ustanovení upravující náhradu škody, která vzniká v souvislosti se záchrannými a likvidačními pracemi a cvičeními. Náhradu škody by mělo nově přímo poskytovat ministerstvo vnitra, nyní se to děje prostřednictvím krajského úřadu.

Se zákonodárnou iniciativu počítáme také v případě zákona o sociálně právní ochraně dětí nebo ve stavebním zákonu. Budeme usilovat mimo jiné i o to, aby hejtman byl oprávněn účastnit se jednání v Poslanecké sněmovně, pokud se projednává návrh týkající se působnosti kraje.

Připomínkové řízení chtějí krajští radní vyvolat třeba v případě energetického zákona. Jde o to ochránit průmysl v kraji, který dává práci desetitisícům občanů, a poukázat na neustále se zvyšující poplatky za obnovitelné zdroje energie. Ty mohou být pro podnikatele likvidační. Krajští radní v připomínkovém řízení hodlají upozornit také na nutnost změn ve standardech kvality sociálních služeb, v zákonu o veřejných zakázkách a dalších.

Navrhneme ministerstvu práce a sociálních věcí upřesnění pojmu odůvodněné náklady na bydlení v ubytovnách. Tím by se mohla vyřešit situace, kdy osoby v hmotné nouzi musí za bydlení v ubytovnách hradit neadekvátní poplatky.

Vedení Moravskoslezského kraje při sestavování Legislativního plánu oslovilo senátory a poslance, firmy, významné zaměstnavatele a organizace z regionu a požádalo je o připomínky a náměty ke změně, úpravě či zrušení stávajících právních předpisů, které pak společně s dalšími odborníky zpracovalo.

Josef Babka, první náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro legislativu

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…