Nový Jičín: Město zakoupilo vratné kelímky s originálním designem

25.06.2022 7:35 | Tisková zpráva

Město nakoupilo 30 tisíc plastových kelímků, které se budou opakovaně používat na městských akcích. Chce tím předcházet vzniku odpadu a zároveň nabídnout nový originální suvenýr pro místní i pro turisty.

 Nový Jičín: Město zakoupilo vratné kelímky s originálním designem
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Vratné kelímky byly v našem městě poprvé použity na Pivobraní v roce 2017. Tehdy to však byly pouze jednorázově zapůjčené kelímky, které byly využity také v letech 2018 a 2019. „Když jsme si srovnali množství odpadu nasbíraného na náměstí po Pivobraní v letech 2016 a 2017, kdy byly vratné kelímky poprvé použity, ukázalo se, že kleslo téměř na polovinu. Protože se kelímky osvědčily i v následujících letech, rozhodli jsme se zakoupit vlastní,“ uvedl místostarosta Ondřej Syrovátka.

„Grafický design navržený studiem PaPe symbolizuje krásy našeho města i pestrost jeho obyvatel. Zajímavostí je, že je celý vytvořen z ASCII znaků, tedy ze znaků používaných na počítači,“ doplnil Syrovátka.

Kelímky budou používány nejen u nejvýznamnějších kulturních akcí jako jsou Pivobraní nebo Slavnosti města, ale i na dalších vybraných akcích pořádaných městem Nový Jičín. „Na Pivobraní budou kelímky k dostání za zálohu 50 Kč u libovolného stánku, ať už s pivem nebo s občerstvením. Kelímky jsou cejchované na 0,3l a 0,5l. Všechny jsou vratné, pokud si je samozřejmě účastníci akce nebudou chtít ponechat na památku,“ popsala vedoucí Návštěvnického centra Radka Bobková.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25849 lidí

Protože hlavním dějištěm velkých akcí bývá Masarykovo náměstí, nechali se autoři výtvarných návrhů inspirovat dominantami historického centra města: farním kostelem Nanebevzetí Panny Marie, mariánským sloupem a nádhernými budovami Staré pošty, Laudonova domu, radnice a Žerotínského zámku. Mezi nimi jsou lidé, a to místní i turisté, Najdete zde například maminku s dítětem, obchodníka, seniora, milence, policistu, cyklistu, baťůžkáře, muzikanta, zmrzlináře a další.

„Lehce vtipným prvkem je skutečnost, že všichni mají na hlavě klobouk, protože ten prostě k Novému Jičínu patří. Věříme, že se nové kelímky budou všem líbit,“ doplnila Bobková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…