Ostrava nabídne nájemní byty v zrekonstruovaných domech v centru

19.11.2020 17:39

První, kompletně zrekonstruované městské domy se stylovým, nájemním bydlením v samotném centru města Ostravy budou k dispozici ještě v letošním roce.

 Ostrava nabídne nájemní byty v zrekonstruovaných domech v centru
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Byty v historickém domě v klidné lokalitě Husovy ulice si zájemci prohlédnou v druhé polovině listopadu. V městské památkové zóně v ulici Střelniční pak v prosinci. V první polovině příštího roku nabídku rozšíří byty v městské novostavbě v Janáčkově ulici.

„Nájemní bydlení je stále více vyhledáváno a představuje jeden ze současných trendů moderního bydlení. Rekonstrukcemi historických městských domů se nám daří nejen toto reflektovat, ale současně i naplňovat hned několik strategických cílů města. Rozšiřujeme nabídku kvalitního nájemního bydlení, oživujeme centrum Ostravy, ve kterém přibydou noví rezidenti, a opravené fasády domů výrazně přispějí k estetizaci veřejného prostoru. Věříme, že o nové byty s moderním a účelným uspořádáním ve stylových historických domech bude zájem. První nájemníci by se mohli nastěhovat ještě letos," uvedla investiční náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová.

Historický dům na rohu ulic Husova a Veleslavínova v Moravské Ostravě, jehož přestavba z původně kancelářského objektu odstartovala loni v létě, se kolaudoval na přelomu října a listopadu. Čtyřpodlažní dům s výtahem disponuje celkem 23 moderními, účelně navrženými byty 2+kk a 3+kk. Součástí rezidence je dvůr s dětským hřištěm. Objekt, který je kulturní památkou, se sice nachází v samotném centru města, je ale situován v klidné lokalitě poblíž Komenského sadů, která je dobře dostupná autem i hromadnou dopravou. V blízkém okolí funguje několik školských a lékařských zařízení. Podsklepený dům je rozdělen na dva samostatné vstupy, z ulice Husova 7 a z ulice Veleslavínova 17. Podle návrhu projekční kanceláře Atelier 38 ho rekonstruovala firma Morys za 48 milionů korun včetně DPH.

Vzhledem k aktuální situaci se budou prohlídky bytů konat virtuálně. Ve druhé polovině listopadu nabídne město zájemcům bydlení na Husově. Nájemci budou vybráni obálkovou metodou, své návrhy výše měsíčního nájmu podají v zapečetěných obálkách. Zájemce s nejvyšší nabídkou získá byt k pronájmu za předpokladu, že splní i další stanovené podmínky, například musí prokázat bezdlužnost vůči městu nebo obvodům, musí vyplnit správně žádost a odeslat ji v termínu, stejně jako respektovat minimální částku nájmu stanovenou radou města ve výši 100 korun za m2 podlahové plochy.

Všechny podmínky jsou uvedeny ZDE.

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí

„Správa bytů byla svěřena společnosti Černá louka, která bude jejich pronájem zprostředkovávat a nájemcům poskytovat klientský servis. Konkrétní nájemce bude schvalovat rada města. V letošním roce nabídneme byty ve dvou objektech, v první polovině příštího roku přidáme do nabídky nový bytový dům v Janáčkově ulici. Dohromady se bude jednat o šedesát bytových jednotek, které město nově poskytne pro nájemní bydlení, " doplnil náměstek primátora pro majetek Radim Babinec.

Dalších jedenáct městských nájemních bytů bude k dispozici od prosince v čerstvě zkolaudovaném, čtyřpodlažním domě v ulici Střelniční 8 nedaleko centrálního Masarykova náměstí. Podsklepený dům s výtahem je umístěn ve stávající blokové zástavbě na nároží ulic Střelniční a Pivovarská. Na výběr budou byty 2+kk a dvě bytové jednotky 4+1 mansardového typu s vlastní terasou. V podzemním podlaží se nachází sklepní kóje, kolárna s kočárkárnou, kotelna a převýšená obchodní jednotka z prvního podlaží. V přízemí jsou další tři obchodní prostory. Rekonstrukce objektu, v němž byly dříve zchátralé nestandardní byty a nebytové prostory, začala v září loňského roku a vyšla na 49 milionů korun včetně DPH. Práce provedla společnost Intoza podle projektu kanceláře Atelier 38.

Při rekonstrukci domu byla snaha v maximální možné míře zachovat hodnotné historické prvky, jako jsou štuky ve vstupní hale v přízemí, historické schodiště včetně kovového zábradlí, původní interiérové dveře v obložkových zárubních. Bytový dům na Střelniční je ideálním místem k bydlení dobře dopravně dostupný jak autem, tak hromadnou dopravou. Po zkolaudování objektu budou v prosinci naplánovány prohlídky bytů. I v tomto případě budou nájemci vybráni na základě výsledku tzv. obálkové metody. Podmínky k pronájmu jsou stejné jako u bytů na Husově ulici. Město k pronájmu ve výběrovém řízení nabídne také obchodní prostory. Získá je zájemce, který splní podmínky a podá pro město nejvýhodnější nabídku.

V květnu příštího roku budou dokončeny další nájemní byty v novém domě v ulici Janáčkově v místech, kde se díky blízkosti Janáčkovy konzervatoře a budoucí městské Galerie Plato v nově rekonstruovaných prostorech historických jatek soustředí umělecký život Ostravy. Moderní novostavba sedmipodlažního bytového domu s 26 byty dodá lokalitě s výrazným genius loci svěží vzhled. V nabídce budou byty 2+kk, 3+kk, 4+kk a 16 garážových stání.

Město Ostrava má další tři projekty s bydlením v centru města. Aktuálně probíhá poslední fáze zadávacího řízení na výběr spoluinvestora pro výstavbu rezidenčního objektu Nové Lauby. Dále chystá výstavbu domu na křížení ulic Biskupská a Kostelní a také rekonstrukci mrakodrapu v Ostrčilově ulici. Návrh na jeho proměnu připravuje studio světoznámé architektky Evy Jiřičné. Hotový má být v lednu příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…