Aš: LaRitma poskytne zázemí umělecké škole

22.02.2016 10:49

Kulturní centrum LaRitma v Kostelní ulici v Aši je zatím zrekonstruováno zhruba jen z poloviny. Druhá, dosud neopravená část, ale ladem nezůstane. Počítáno je s tím, že se sem v blízké budoucnosti přestěhuje základní umělecká škola, sídlící dosud v Šaldově ulici. V současné době již projektant maluje plány na optimální využití zbývajících podlaží budov, které kdysi mj. poskytovaly zázemí strojírenskému učilišti. Další projekt řeší úpravy svažitého okolního terénu, se zbytky opěrných zdí a základů domů.

Aš: LaRitma poskytne zázemí umělecké škole
Foto: wikipedia
Popisek:

S přemístěním školy se uvažovalo od prvních etap rekonstrukce, zahájené v roce 2013. Podle návrhů kantorů se budovaly a zařizovaly divadelní a hudební sál. „Zuška“ s projektantem spolupracuje i na přestavbě zbývajících prázdných místností tak, aby se dosáhlo jejich optimálního využití.

Přemístěním vyřeší škola nejen chybějící prostory pro výuku, ale také nedostatek parkovacích míst v blízkosti současného sídla. Možnosti parkování se mají po očekávané rekonstrukci Šaldovy ještě zhoršit.

Kulturní centrum se opravuje od roku 2013, kdy zde byla vyměněna okna, plášť se zateplil, budovy mají novou střechu, výtah, vzduchotechniku, odstranila se vlhkost ve sklepích, atd. Sály jsou vybaveny nejmodernější technikou pro divadelní a hudební představení. Letos se investovalo do rekonstrukce kotelny a nákupu nových kotlů.

Samotné rozhodnutí o umístění kulturního centra právě do bývalé továrny padlo v roce 2011, kdy radnice hledala náhrada za vyhořelý klub Klubíčko a také vhodné zázemí pro ašské divadelníky.

Komplex LaRitmy tvoří dvě budovy, č.p. 42 a 43, v ulici Kostelní. Z původní stavby zůstalo prakticky pouze obvodové zdivo. V průběhu rekonstrukce se totiž zjistilo, že ve střeše je potřeba vyměnit všechny trámy, napadené dřevokaznými houbami, za ocelové nosníky.  

Úpravami okolí LaRitmy zmizí skoro poslední zanedbané místo v blízkosti radnice. V průběhu let se toto území výrazně změnilo. Jen pro připomínku: v roce 2003 byl upraven parčík před radnicí, následovala stavba památníku evangelického kostela, příjezdové cesty a parkoviště k radnici, v proluce mezi radnicí a knihovnou výstavba bloku domů s více než stovkou bytů, poté rekonstrukce Mikulášského vrchu, blízkého Goethova náměstí a loni na něj navazujícího sídliště Karlova. Zbývá zde tak upravit už jen pozemky začínající za Goethovým náměstím a končící ulici Okružní, pro které je připravován projekt s názvem Park historie.
O tom, kdy dojde na vlastní rekonstrukci zbývající části kulturního centra, budou orgány města teprve rozhodovat. Více zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…