Aš: Neexistující hřbitov bude připomínat pietní místo

29.11.2018 19:05

V letech 2019 a 2020 se uskuteční zásadní proměna prostoru mezi radnicí a Okružní ulicí. Jedná se o zhruba 3,5 hektarový lesopark, pracovně nazývaný parkem Historie či Kaplanka, ohraničený je ulicemi U Radnice, Na Příkopech, Kaplanka (část) a Okružní, se vstupy z Goethova náměstí a Okružní ulice.

Aš: Neexistující hřbitov bude připomínat pietní místo
Foto: wikipedia
Popisek:

V tomto prostoru se připravuje celá řada změn. Jedním z témat je tu pietní místo. To projektant situoval na pozemek bývalé smuteční síně, jejíž podoba je připomínána už jen na historických fotografiích.

Níže je obrázek ze studie, kde je navrhována podoba pietního místa. Plochý památník bude tvořit sestava k sobě přiražených, různě velkých kvádrů, s prohlubněmi k umístění svíček.

Idea památníku vznikla kvůli likvidaci evangelického hřbitova, který v 70. letech minulého století ustoupil stavbě tenisových kurtů. Areál se šesti kurty se stavěl od roku 1973 v rámci tzv. akce „Z“ (což znamenalo pracovat zadarmo). Kronika toho roku k tomu uvádí: „V tomto roce byl ustaven tenisový oddíl, který je velmi iniciativní. V akci "Z" začali jeho členové budovat celý areál tenisových dvorců.“

Naprosto nevhodné umístění tenisových dvorců v místě hřbitova vedlo v nedávné minulosti k úvahám o přemístění tenisového areálu do jiné lokality. Jednalo by se ale o finančně velmi náročnou investici. Areál město před časem převzalo od TJ Jiskra Aš a postupně jej modernizuje.

V listopadu 2012 byla u vchodu do tenisového areálu odhalena pamětní deska připomínající existenci evangelického hřbitova.

Deska byla vyrobena z iniciativy Domovského spolku okresu Aš se sídlem v Rehau (Heimatverband des Kreises Asch e.V.). Text je v českém a německém jazyce a uvádí se v něm historické údaje týkající se hřbitova a jeho osudu. Zmiňuje kupříkladu letopočet 1724, odkdy se datuje existence dolní části evangelického hřbitova, rok 1966, kdy byl hřbitov zrušen a rok 1975, který byl rokem otevření tenisových kurtů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…