Aš: Rekonstrukce veřejného osvětlení se chýlí k závěru, práce komplikují časté krádeže

28.11.2023 22:31 | Tisková zpráva

Ukončení montáže nového veřejného osvětlení je stanoven do 15. prosince. Informace zazněla na kontrolním dni k této investiční akci, konaném za účasti zhotovitelských firem, pracovníků odboru správy majetku a investic, starosty města a tajemníka městského úřadu, v pátek 23. listopadu.

Aš: Rekonstrukce veřejného osvětlení se chýlí k závěru, práce komplikují časté krádeže
Foto: wikipedia
Popisek:

Řešilo se:

Zdůvodnění častých výpadků veřejného osvětlení v částech ulic: opět došlo ke krádeži kabelu a poškození soustavy veřejného osvětlení. Krádežemi bylo poškozeno cca 35 světelných bodů, oprava zdržela stavbu o 10 dnů. Tím byla vyčerpána časová rezerva a nyní je nutné pracovat i v době, kdy se již stmívá. Proto dochází k pozdějšímu zapnutí některých ulic.

Původní soustava VO je stará cca 50 let a není zdokumentovaná. Fyzicky je dožilá a nespolehlivá. Při navázání nových nebo výměně původních světelných bodů dochází k nepředvídatelným poruchám.

V souvislosti s přípravou vánočních oslav se řešila možnost přerušení prací v ulici Hlavní. Po zvážení komplikací, které by přerušení stavby projektu EPC způsobilo, bylo od tohoto záměru upuštěno. Zástupci zhotovitele ujistili, že se vynasnaží, aby zásahy do stávajícího VO neovlivnily vánoční výzdobu.

Konec montáže VO se předpokládá do 15. 12. 2023. Zhotovitel zajistí přítomnost svého technika v Aši do 20. 12. 2023 kvůli odstraňování případných poruch.

Zbývá dokončit:

  • vyměnit svítidla  na 64 „historických“ sloupech
  • vyměnit 54 svítidel na obyčejných sloupech
  • postavit 39 nových sloupů

Začátkem roku 2024 bude probíhat zkušební provoz, budou provedeny opravy narušených povrchů, provedeno zaměření skutečného stavu, geometrické zaměření, zanesení do pasportu, budou provedeny zkoušky, revize a potřebná měření (svítivosti, odporů vedení, atd.), odstraňování zjištěných závad. Předání celé akce proběhne koncem dubna 2024.

Rekonstrukce veřejného osvětlení se týká výměny čtvrtiny svítidel (cca 550) v Aši, kolem 140 stožárů a zhruba pěti tisíc metrů kabelu. Prováděna je metodou EPC (financování energeticky úsporných opatření z budoucích úspor).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litomyšl: Experimentovat při vaření rozhodně zakázáno není

19:06 Litomyšl: Experimentovat při vaření rozhodně zakázáno není

Také v letošním roce, který je obrazně řečeno zalitý Smetanou, chceme uctít památku M. D. Rettigové,…