Aš: Umělecká škola byla dokončena před několika týdny, nyní je hotové i její okolí

09.08.2018 13:02

Nová škola pro více než šest set žáků a upravených cca tři tisíce metrů čtverečních okolního svažitého terénu. To je výsledek více než rok trvajícího úsilí stavbařů, kteří přeměnili historickou budovu bývalé továrny na moderní uměleckou školu s učebnami hudební výchovy, atelierem, keramickou dílnou, učebnou multimediální tvorby, koncertním a baletním sálem a dalších nezbytným zázemím.

Aš: Umělecká škola byla dokončena před několika týdny, nyní je hotové i její okolí
Foto: wikipedia
Popisek:

Škola sídlí v areálu, kde bylo před krátkou dobou dokončeno nové Kulturní centrum LaRitma. Završeno je tak úsilí ašské radnice, která před časem rozhodla o přeměně stavby z 19. století na centrum kulturního dění ve městě. Rekonstrukční práce probíhaly po etapách a trvaly dohromady šest let.

Náročnými úpravami prošlo také okolí budov, kde jsou ve svažitém terénu nově schodiště, chodníky a místa pro posezení s lavičkami.

Podoba nové „zušky“ a jejího okolí je z dílny Ing. arch. Václava Zůny z Aše, zhotovitelem chebská stavební společnost RMC STAVBY. Cena díla je cca 40 miliónů korun (bez 21 % DPH).

Kdysi zanedbaná část nejstarší Aše, která na sobě nesla asi nejvýrazněji stopy po masivních demolicích ve druhé polovině 20. století, kdy v této lokalitě kromě radnice a dvou domů nezůstala prakticky žádná původní zástavba, je nyní částí nejupravenější. Změny byly zahájeny rekonstrukcí radnice v roce 2002, o rok později přibyly úpravy okolí radniční budovy s parkovištěm a památníkem vyhořelého evangelického kostela, následovala výstavba bloku domů se 129 byty v blízké Hlavní a Slovanské ulici v letech 2003 – 2006. V roce 2014 prošlo zásadními změnami Goethovo náměstí. Zbývala tedy už jen nyní opravená několikapodlažní továrna a její okolí a park mezi radnicí a Okružní ulicí. Tento prostor o velikosti cca čtyř hektarů se má renovovat za pomoci evropské dotace v příštím roce.

Přiložené fotografie jsou z 6. srpna, na kterých je zachyceno okolí školy. Přidáno je také několik fotografií původního stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…