Aš se zapojí do projektu Bavorsko-českých týdnů přátelství

01.12.2017 12:58

Karlovarský kraj podpořil Aš v jeho úsilí o zapojení do projektu Bavorsko-českých týdnů přátelství.

Aš se zapojí do projektu Bavorsko-českých týdnů přátelství
Foto: wikipedia
Popisek:

O projektu Bavorsko-českých týdnů přátelství, na kterém se dohodly vlády Svobodného státu Bavorsko a České republiky, a jehož první ročník je plánován na rok 2023, jsme už informovali. Projekt, do kterého se chce aktivně zapojit také město Aš, nyní získal na naší straně významnou podporu. Ve středu 28. listopadu uzavřelo město Aš s Karlovarským krajem memorandum o partnerství. Za Karlovarský kraj memorandum podepsala hejtmanka Jana Vildumetzová, za Aš starosta Dalibor Blažek.    

Pro ašskou radnici je tato podpora velice důležitá. Bavorská strana je totiž na tento projekt dobře připravena (bavorská vláda přijala balíček opatření pro Bavorsko-české týdny přátelství Selb 2023 už v lednu tohoto roku a dohodla se na konkrétním konceptu podpůrných a investičních opatření ve výši přes 8 mil. Eur), na české straně je situace jiná. Na projekt zatím nejsou alokovány žádné finanční prostředky, na naší straně nebylo ani oficiálně pro Selb určeno partnerské město.

V rámci projektu budou prováděny v Selbu stavební záměry, které povedou k rozvoji cestovního ruchu – výkup a následná modernizace nádraží v Selbu, úprava jeho okolí, vybudování parkovišť, úpravy parků, stavba cyklostezky, a tak dále. K naplňování tohoto cíle byla založena prováděcí obecně prospěšná společnost Selb 2023 gGmbH, jejímž většinovým společníkem je svobodný stát Bavorsko. Vyvrcholením projektu Selb 2023 má být na jaře 2023 celkem 12 týdnů trvající přehlídka atraktivních přeshraničních akcí (festivalů, koncertů, scénáristických soutěží, sportovních, kulturních a společenských projektů, přírodně zážitkových akcí apod.), které mají do regionu přivést velký počet návštěvníků.

Aš jako nejbližší partner a soused města Selb má eminentní zájem se do tohoto projektu zapojit. Některé záměry již máme připraveny ve stádiu stavebního povolení (například Park historie, což je celková obnova území mezi radnicí a Okružní ulicí), jiné pouze ve studiích. Zajímavá by pro nás byla například spolupráce se Správou železniční dopravní cesty na přebudování hlavního nádraží a jeho okolí na moderní vlakový a autobusový terminál, který by navázal na projekt revitalizace železniční tratě  Aš - Selb. Pro takto zásadní plány, které je třeba připravovat roky dopředu, ale musíme vědět, zda s naším partnerstvím ministerstvo pro místní rozvoj počítá a zda je podobně jako bavorská vláda v Selbu, také finančně podpoří. Pro celý ašský výběžek je tento projekt dobrou šancí minimálně z pohledu rozvoje cestovního ruchu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…