Až šest miliard korun pro Hradecko-pardubickou aglomeraci

12.10.2015 18:17

Dopravní terminály, nové cyklostezky, vozidla městské hromadné dopravy, desítky projektů v oblasti základních, středních a vysokých škol, nebo kulturních památek. 145 obcí měst a obcí, dva kraje, vysoké školy i soukromé subjekty mohou získat v tomto programovém období prostřednictvím Integrované územní investice (ITI) Hradecko-pardubické aglomerace až šest miliard korun.

Až šest miliard korun pro Hradecko-pardubickou aglomeraci
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Zastupitelé měst Pardubic a Hradce Králové, krajští zastupitelé, zástupci měst a obcí v Hradecko-pardubické aglomeraci a veřejnost. Ti všichni se setkají v úterý 13. října od 16 hodin v aule Univerzity Pardubice. Hlavním tématem bude představení Strategie integrované územní investice, která může v následujících letech získat na projekty v tomto území až šest miliard korun z šesti vybraných operačních programů.

„V těchto dnech intenzivně finalizuje dvouletá práce na dokončení Strategie integrované územní investice Hradecko-pardubické aglomerace. Projednání a schvalování tohoto zásadního dokumentu proběhne v polovině listopadu v zastupitelstvech krajských měst. Čerpat jeho prostřednictvím ale mohou i desítky dalších municipalit a dalších subjektů ve vytyčeném území. Hlavním cílem setkání je proto poskytnout politickým zástupcům měst a obcí a veřejnosti prostor seznámit se s nejdůležitějšími body tohoto dokumentu,“ vysvětluje manažer aglomerace Miroslav Janovský.

Integrovaná územní investice (ITI) je realizována díky novému přístupu Evropské unie, která v rámci tohoto programového období klade velký důraz na naplňování územní dimenze, tedy zacílení na potřeby konkrétního území pomocí EU fondů. V České republice jsou připravované ITI pro sedm oblastí - Prahu, Brno, Ostravu, Plzeň a jejich funkční zázemí, pro Olomouckou, Ústecko - chomutovskou aglomeraci a Hradecko – pardubickou aglomeraci.

„Naše aglomerace je v rámci České republiky jedinečnou oblastí, se dvěma rovnocennými jádry a se silnou koncentrací obyvatel a ekonomických činností. Toto území pokrývající část východních Čech je jedním z nejsilnějších regionů naší republiky. Velkou výhodou ITI je rezervace finančních prostředků v jednotlivých operačních programech, o které tak nemusí naše projekty soutěžit s dalšími na národní úrovni,“ říká primátor statutárního města Hradec Králové Zdeněk Fink.

Hlavním cílem Hradecko-pardubické aglomerace je, aby byla „udržitelná, chytrá a kreativní“. „Typovými projekty pro uvedené oblasti jsou například systémy inteligentního řízení dopravy, výstavby dopravních terminálů či budování cyklostezek. Školy chceme podpořit nejen prostřednictvím nákupu vybavení, ale také nezbytnými rekonstrukcemi odborných učeben – fyzikálních, chemických, počítačových nebo matematických, které napomohou budoucímu uplatnění absolventů na trhu práce. V oblasti životního prostředí se zaměříme na dostavbu kanalizací a ochrany zdrojů pitné vody, vysoké školy zase posílí svoji spolupráci se soukromými firmami,“ vysvětluje primátor statutárního města Pardubice Martin Charvát.

První projekty budou o finanční prostředky usilovat v průběhu roku 2016, kdy aglomerace vypíše tematicky zaměřené výzvy. Podmínkou je projednání a schválení Strategie v zastupitelstvech v obou krajských městech a následné schválení dokumentu všemi dotčenými ministerstvy. „Na klíčová témata máme již teď u šesti operačních programů vyčleněno více než 3,5 miliardy korun. Další prostředky můžeme získat v průběhu programového období. Ministerstva o navýšení rozhodnou až ve chvíli, kdy ukážeme, jak jsme schopni na připravované projekty čerpat peníze,“ dodává Miroslav Janovský.

Pracovní setkání se uskuteční v úterý 13. října 2015 od 16 hodin v aule Univerzity Pardubice (Posluchárna A1). Setkání je otevřené nejenom zástupcům 145 měst a obcí, a zastupitelům krajů, ale také veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…