Benešov: Noc kostelů se těší velkému zájmu nejen věřících

15.05.2019 16:01

Letošní Noc kostelů připadá na pátek 24. května a v České republice se bude konat již po jedenácté. Mottem letošního ročníku je verš z knihy proroka Izaiáše: „Dáte se do zpěvu jako v tu noc, kdy se zasvěcuje svátek.“ (Iz 30,29).

Benešov: Noc kostelů se těší velkému zájmu nejen věřících
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

Programy v jednotlivých kostelích se postupně objevují na stránce www.nockostelu.cz

Akce je opět příležitostí pozvat co nejširší veřejnost do kostelů a ve večerní a noční atmosféře zde nabídnout možnost setkat se s křesťanstvím prostřednictvím hudby, umění, zážitku. Rozmanitost nabídky poskytuje mnoho možností, jak citlivě přiblížit křesťanství, církev, víru. Smyslem je oslovit a nabízet, v každém případě bez vnucování. Tímto způsobem pak zprostředkovat návštěvníkům pozitivní zkušenost v souvislosti s církví. Akce má také za úkol vzbudit zájem o společenskou a kulturní hodnotu kostelů.

Během této akce se veřejnosti otevírají věže, sakristie, kaple, křížové chodby, klášterní refektáře či rajské zahrady, které mnohdy bývají v průběhu roku veřejnosti nepřístupné.

V loňském roce, kdy se konal jubilejní desátý ročník, se v ČR do Noci kostelů zapojilo celkem 1515 kostelů a modliteben, do kterých organizátoři zaznamenali bezmála půl milionu návštěvnických vstupů za jediný večer. Připraveno bylo více než sedm a půl tisíce programů pro všechny skupiny návštěvníků. Noc kostelů se těší velké oblibě a kromě ČR a Rakouska, kde tato myšlenka v roce 2005 vznikla, se Noc kostelů koná také na Slovensku (od roku 2011), dále v Estonsku (od roku 2012) a v roce 2016 se k ní připojilo také Švýcarsko, jak je uvedeno na webové stránce provozované Českou biskupskou konferencí https://www.cirkev.cz/.

Římskokatolická farnost na svých webových stránkách ZDE  zveřejnila program v kostele sv. Mikuláše v Benešově na tento den od 17:25 do 23:15 hod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …