Benešov: Oranžové dětské dopravní hřiště v provozu

01.06.2018 18:23

Dne 31. 5. 2018 byl spuštěn za přítomnosti starosty města Petra Hostka a hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové provoz dětského dopravního hřiště v lokalitě Sladovka.

Benešov: Oranžové dětské dopravní hřiště v provozu
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

Město Benešov se rozhodlo podpořit projekt dětského dopravního hřiště za pomoci nadačního příspěvku, kterou poskytla Nadace ČEZ v hodnotě 700.000 Kč. Podpoře výstavby dětských a sportovních hřišť se Nadace ČEZ věnuje od roku 2003. Na akci byly pozvány i další složky integrovaného záchranného systému  jako městská policie, dopravní policie, Hasičský záchranný sbor hasiči, Zdravotnická záchranná služba a Celní správa.

Město Benešov se rozhodlo realizovat tento projekt v lokalitě Sladovka. V samotném areálu hřiště je umístěna modulární stavba s výukovou učebnou, skladem a toaletami, v těsné blízkosti navazuje tréninková plocha. Na této ploše je vybudována kruhová i klasická křižovatka, odbočovací pruhy, semafory, železniční přejezd, retardéry a přechody. Náklady na realizaci přesáhly hranici 6 mil. Kč s DPH. Celý projekt byl konzultován s inženýrem dopravního inspektorátu Policie ČR v Benešově, který svými připomínkami k provedení uvažovaných povrchů pomohl minimalizovat úrazovost v areálu.

Děti získávají jedinečnou příležitost vyzkoušet si bezpečný provoz s dodržováním všech jeho zásad. K dispozici jim budou motokáry, koloběžky, kola, či dětské motorky. Věříme, že tuto zajímavou výukovou metodu využijí školky a školy nejen z Benešova, ale i ze širokého okolí, a že tento projekt bude dalším přínosem pro veřejnost.

Systematická dopravní výchova dětí na dětských dopravních hřištích má nezastupitelnou roli v systému vzdělávání a kontinuálně navazuje na dopravní výchovu dětí předškolního věku a prvního stupně základních škol. V rámci dopravní výchovy na dětských dopravních hřištích získávají děti základní rozsah znalostí pravidel provozu na pozemních komunikacích a praktické dovednosti, které pak uplatní při řešení situací v provozu na silnicích. Dětská dopravní hřiště mají pro dopravní výchovu velký význam, protože na nich probíhá praktický nácvik řady dovedností, které potřebují pro svůj bezpečný pohyb v provozu na komunikacích, ale mohou také zastávat řadu dalších funkcí k podpoře dopravní výchovy v  širším slova smyslu. Důraz je kladen nejen na bezpečnost povrchu hřiště a jednotlivých herních prvků, či dodržení hygienických norem, ale také na estetické zpracování a kvalitu zázemí pro dospělý doprovod. Tato hřiště zajišťují dětem i dospělým bezpečné prostředí pro sport a hry. K tomu, aby se děti mohly dostatečně seznámit s nástrahami, které jim při běžném pohybu na ulicích hrozí, slouží tyto speciálně upravené plochy dopravních hřišť, kde jsou jim vysvětlována základní pravidla bezpečnosti provozu formou hry a předvádění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …