Benešov: Základním pilířem orientačního systému jsou rozcestníky a pylony

05.06.2020 16:01

Městský informační a orientační systém města Benešov, zkráceně MIOS, se nyní dostává do své finální fáze.

Benešov: Základním pilířem orientačního systému jsou rozcestníky a pylony
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

V rámci prováděcí dokumentace byly umístěny a detailně navrženy všechny základní prvky, které se systému týkají. Jedná se o rozcestníky pěší, dopravní, informační pylony, vývěsky, plakátovací tabule, informační tabulky nebo městské mapy.
Již od raných návrhů byl kladen důraz na fungující a přehledný systém, který by dokázal uspořádat informace o městě a otiskl je do reálného světa, do systému směrovaných a cílených tras skrze město. Pokud se vše podaří, město Benešov bude disponovat nejen orientačním, ale také komunikačním prostředkem mezi městem a občany či návštěvníky.

Jakožto autoři (Jan Vaněček, Tomáš Klapka, Luboš Klabík, Jindra Novotná) jsme se rozhodli jít cestou návrhu, který by byl univerzální a nadčasový tak, aby jeho podoba nebyla i v pozdější době v rozporu s jakýmkoliv grafickým stylem města. MIOS je totiž zásadním výtvarným zásahem do struktury města a musí být součástí jeho grafické identity (vizuálního stylu).

V rámci prvků byl dán velký důraz na jeho materiálovou stálost. Grafika se vyznačuje jednoduchostí a čitelností. Jako základní barvy jsou použity tmavě hnědá a žlutá. Tmavě hnědá barva byla zvolena pro svou neutrální povahu a také proto, že nejlépe vyniká jak v historickém, tak v moderním prostředí. Žlutá barva pak odkazuje na zlatou Šternberskou hvězdu z benešovského znaku.

Základním pilířem orientačního systému jsou rozcestníky a pylony. Doplňují je vývěsky, mapy a tabule. Prvky jsou navrženy tak, aby umožňovaly co největší spektrum použití a daly se libovolně kombinovat. Ve veřejném prostoru budou vynikat zejména rozcestníky pro pěší, které už nyní můžeme vídat v rámci Tyršovy ulice. Obměny se dočkají i rozcestníky automobilové. Pylony mají za úkol kromě navigace po městě doplňovat místa o dodatečné informace. Pro město byla také na míru zhotovena i nová mapa města, která je navržena ve stejném stylu jako celý systém.

V neposlední řadě musíme zmínit, že Manuál MIOS je jedním ze souboru MANUÁLŮ VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ MĚSTA BENEŠOV, které iniciovala Komise architektury a územního rozvoje. Vedle něj město disponuje manuály povrchů, mobiliáře a také manuálem potenciálů. Všechny tyto strategické dokumenty, pokud budou naplňovány, přispějí ke zlepšení prostředí a veřejného prostoru v Benešově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…