Beroun: Na pultech je první kniha k výročí, další vyjde na jaře

08.02.2015 6:33

Další připomínkou 750. výročí Berouna, které si v letošním Roce berounského medvěda město na soutoku Litavky a Berounky připomíná, se po vydařených medvědích oslavách stal křest knižní novinky Hvězdná znamení mezi Prahou, Berounem a Plzní. Knihu Otomara Dvořáka a Marie Holečkové přímo v Berouně pokřtili astronom Jiří Grygar a starostka Berouna Šárka Endrlová.

Beroun: Na pultech je první kniha k výročí, další vyjde na jaře
Foto: mesto-beroun.cz
Popisek: Beroun

Kniha zve čtenáře na netradiční putování mezi těmito třemi městy propojenými nejen starými stezkami a novodobými silnicemi, ale i cestami hvězd.  Po jejich skrytých i viditelných stopách uchovaných třeba v erbech, domovních znameních, malých hvězdárnách, neobvyklých slunečních hodinách, dávných slunečních kamenech či nálezech meteoritů se mohou čtenáři spolu s autory vydat bývalou slavnou císařskou silnicí mezi Prahou a Plzní. Námět knihy vznikl zásluhou astronomky Lenky Kotkové, která svou nově objevenou planetku pojmenovala Berounurbi. I této unikátní planetě je v publikaci věnována důstojná část.
Další kniha věnovaná k výročí by měla světlo světa spatřit na jaře. Půjde o reprezentativní publikaci s převahou fotografií nazvanou Beroun: deset zastavení na cestě městem. Autory snímků jsou místní fotografové Vl. Kasl, J. Semrád a Z. Zůna. O texty se postaral J. Velíšek. V současné době město chystá výběrové řízení na tiskárnu.

Další výběrové řízení v souvislosti s významným jubileem se chystá v souvislosti s úpravou zeleně a pořízením květinové výzdoby. Pestrobarevné letničky, trvalky i polní kvítí by měly brzy zdobit centrum Berouna a postupně i další části města. Nepůjde ovšem jen o jednorázovou akci, květinový mobiliář má být udržován a rozšiřován i v dalších letech. Beroun se inspiroval v řadě měst, kde již květinové dekorace úspěšně používají. „V první etapě jsme vytipovali místa v centru Berouna, kde by se měly objevit například samozavlažovací závěsné květníky na lampách veřejného osvětlení. Navrhli jsme kromě náměstí i příjezdové komunikace, tedy ulici Havlíčkovu, Českou a Palackého. Postupně by k nim měly přibývat i další místa vBerouně,“ vyjmenovala městská architektka Dana Vilhelmová. Závěsné truhlíky mají doplnit nové květinové pyramidy či otevřené mísy s jarními či podzimními sadbami. Oživit by se měly i některé travnaté plochy, které doplní květinové záhony či luční kvítí. Pro ně byla vytipována část travnaté plochy na Husově náměstí, ale i zelený pás v Koněpruské ulici nebo křižovatka u Tukasu. Jubileum města budou připomínat třepetalky na mostě přes Berounku. Z rozhledny na Městské hoře bude svítit po celý rok speciální nápis 750 let. „Medvědí“ loga vytvořená k výročí se objeví na berounských sportovištích či autobusech. Obměněny budou rovněž vítací cedule při vjezdech do města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mesto-beroun.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…