Beroun: Starostka podporuje město Chlumec nad Cidlinou v soudním sporu

20.02.2022 11:47 | Tisková zpráva

Starostka Soňa Chalupová vyjádřila podporu městu Chlumec nad Cidlinou ve věci vleklého soudního sporu, který se týká spadu listí ze vzrostlých stromů, rostoucích na veřejných prostranstvích, na soukromý pozemek.

Beroun: Starostka podporuje město Chlumec nad Cidlinou v soudním sporu
Foto: mesto-beroun.cz
Popisek: Beroun

Na město Chlumec nad Cidlinou byla před třemi lety podána žaloba od vlastníka soukromého pozemku, že ho obtěžuje spad listí z aleje vzrostlých stromů javorů mléče. Po několik let před žalobou vždy byla nepsaná dohoda, že spadané listí vlastník nemovitosti vyvezl na veřejné prostranství a pracovníci technických služeb ho odvezli. Dohoda byla plněna. Vlastník nemovitosti však podal na město žalobu, že ho již odklízení listí obtěžuje s tím, ať město vzrostlé stromy ořeže nebo pokácí, anebo ať je mu listí odklízeno vlastníkem stromů.

Prvoinstanční soud (Okresní soud Hradec Králové) město naprosto nepochopitelně odsoudil k tomu, že se město musí zdržet vůči navrhovateli jakýchkoliv – tedy všech imisí! Vzrostlé stromy jsou staré více než 90 let, ale jsou podle posudků soudních znalců - arboretistů v dobré zdravotní kondici. Jsou přes 20 metrů vysoké a koruny nejdou radikálně ořezat, protože by byly stromy usmrceny. Spadu listí na soukromý pozemek nelze technicky nijak zabránit, první větší vítr by jakékoliv velké sítě potrhal. Stromy však nelze podle nekompromisního vyjádření orgánů státní správy v oblasti životního prostředí (stavební úřad i odvolací orgán Královéhradeckého kraje) skácet bez hrozby vysoké finanční sankce.

Protože alej javorů mléče byla vysazena před 90 lety tři metry od hranice cizího pozemku a plní bezesporu velmi významnou funkci z hlediska životního prostředí v intravilánu obce u DDM, který pravidelně navštěvuje 550 dětí. Avšak soukromý vlastník si přímo pod korunami těchto stromů naprosto nevhodně zřídil před dvanácti lety okrasnou, velmi členitou zahrádku se vzácnými dřevinami, s bazénem a zahradním domkem, ačkoliv měl možnost založit ji na vhodnějším místě své parcely.

Rada města se proti nesmyslnému rozsudku okresního soudu odvolala ke Krajskému soudu v Hradci Králové. Odvolací soud město k všeobecnému zděšení i chlumecké veřejnosti odsoudil k pravidelnému úklidu listí na příslušném soukromém pozemku po devět měsíců v roce, s určenými časovými intervaly! Navždy! Tento judikát nemá odkladný účinek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

22:09 Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

Vrbické jezero se opět po roce promění v centrum dragonboatingu, týmové vodní disciplíny, v níž měří…