Beroun: Ve městě se bude vzpomínat na Mistra Jana Husa

27.06.2015 21:34

Připomenutí odkazu Mistra Jana Husa, po kterém je pojmenované hlavní náměstí v Berouně, budou patřit první červencové dny.

Beroun: Ve městě se bude vzpomínat na Mistra Jana Husa
Foto: mesto-beroun.cz
Popisek: Beroun

V rámci vzpomínky 600. výročí od jeho upálení se v Berouně během tří dnů uskuteční čtení Husových textů, kulturní program i ekumenická bohoslužba.

První akcí bude v pátek 3. 7. od 18:00 čtení Husových textů v evangelické modlitebně na Husově náměstí 43/30. Dochovalo se kolem stovky Husových dopisů, které psal coby kněz například králům, papežovi i jeho kardinálům. Předčítání dopisů, úryvků kázání i teologických traktátů bude střídat zpěv Radotínského pěveckého sboru.

Oslavy připravuje město a jeho kulturní centrum

Vyvrcholení oslav je připraveno na sobotu 4. 7. od 17.00 na Husově náměstí. Oslavy připravuje město a jeho kulturní centrum, ve spolupráci s církvemi. V rámci programu vystoupí významný propagátor Husova odkazu, vysokoškolský učitel, filozof a spisovatel ThDr. Martin Chadima. Součástí oslavy bude také zajímavý, tematicky zaměřený kulturní program. Od 16,30 a také po skončení programu zahraje Berounská šestka.

Ekumenickou bohoslužbu můžete v evangelické modlitebně navštívit v neděli 5. 7. od 10:00. Zazní modernizované Husovo kázání, husitská liturgie i Husovy písně. Současně si zájemci budou moci v prostorách evangelické modlitebny prohlédnout výstavu reprodukcí Jenského kodexu, což byl v podstatě středověký husitský komiks, a výstavu o Přemyslu Pittrovi, předním českém humanistovi, který byl inspirován i Janem Husem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

19:06 Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

Výsledkem česko-bavorsko-saského summitu o přeshraniční dopravě, který se za účasti českého ministra…