Beroun: Záchranný program při migraci ropuch v Talichově údolí

20.03.2021 9:41

Již více než 30 let realizuje Základní organizace Českého svazu ochránců přírody v Berouně ve spolupráci s odborem životního prostředí MěÚ Beroun záchranný program při pravidelné jarní migraci vzácných obojživelníků u rybníčku v Brdatkách - Talichově údolí.

Beroun: Záchranný program při migraci ropuch v Talichově údolí
Foto: mesto-beroun.cz
Popisek: Beroun

Letos, stejně jako v loňském roce, se na akci podílí i Rakovnický ornitologický spolek Fénix s přispěním Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

Smyslem akce je pomoci obojživelníkům bezpečně překonat silnici při jejich hromadném tahu, který probíhá v březnu až dubnu, kdy se tito živočichové probouzejí ze zimního spánku a vydávají se do místního rybníčku za účelem rozmnožování. Stovky žab jsou k této pouti vedeny instinktem a snaží se ke svému cíli dostat přes všechna nebezpečí, která jim cestou hrozí. Největším z nich jsou právě vozovky, kde pod koly aut končí velké množství těchto stále vzácnějších živočichů. V Brdatkách se jedná především o ropuchy obecné, jejichž samice do vody nakladou stovky vajíček. Samci je oplodní a později se z nich vylíhnou pulci.

Ochránci přírody proto budují v období tahu obojživelníků na vhodných místech záchytná zařízení. Zde se jedná asi o 300 m dlouhou umělohmotnou fólii. Po jejím obvodu jsou místy do země zapuštěna plastová vědra. Žáby kolem zábrany procházejí a padají do instalovaných nádob. Ochranáři je potom pravidelně ráno a večer kontrolují a chycené ropuchy přenášejí do rybníku. Aby žáby bez úhony přečkaly čas strávený v nádobách a nesužovalo je např. sluníčko, dávají ochránci na dno suché listí nebo trávu.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Někteří návštěvníci Brdatek se snaží pomoci přenosem žab do rybníku. Je to sice chvályhodné, ale prosím nedělejte to! Důvodů je několik. Často tato snaha přidělává ochranářům práci, neboť musí vytažené nádoby znovu a správně nainstalovat. Ropuchy jsou zákonem chráněné a každý, kdo tyto živočichy bere do ruky, musí mít k tomu písemné povolení z krajského úřadu. Žáby navíc vylučují svými žlázami sekret, který chrání jejich tenkou pokožku a při neodborné manipulaci může dojít k narušení této ochranné vrstvy. Sekret je také jedovatý a může citlivému člověku způsobit záněty očních spojivek nebo ústní dutiny.

Takže, když se dostanete k záchytnému zařízení, prohlédněte si jej i se žábami a nechte přenos na ochráncích přírody, kteří se jiných forem pomoci nezříkají a vítají je. Například děkují za pomoc dětem z Dětského klubu U kouzelného stromu na Zdejcině, které vytvořily malovaná upozornění pro řidiče a návštěvníky Talichova údolí o migraci ropuch. A ještě jedna prosba. Neodstraňujte v období rozmnožování žab z rybníku napadané klacky apod. Ve vodě tohoto rybníku je nedostatek přirozené vodní vegetace, na kterou ropuchy uchycují rosolovité provazce vajíček, a proto využívají do vody spadlé větve. Jejich vyndáním zničíte snůšku stovek vajíček.

Přenosem žab do rybníku se zachrání stovky žab před uhynutím. I tak obojživelníků stále ubývá. Ještě před 25 lety bylo v této lokalitě odchyceno i přes tisíc ropuch. V posledních letech se jejich počet pohybuje kolem 300 jedinců. Ropuchy obecné jsou nesmírně zajímavá zvířata. Samice se v ideálních podmínkách mohou dožít i 50 let. Pro zachování svého rodu jsou schopné putovat do vodního zdroje i 2 kilometry. Uloví také spoustu různého hmyzu a plžů, proto jsou užiteční a jejich přítomnost na zahrádce je pro pěstitele vítaná. Až tedy pojedete autem Talichovým údolím, vzpomeňte si na žáby a dejte nohu z plynu, protože zábrany nelze vybudovat všude a ropuchám trvá až půl hodiny, než přejdou přes silnici.

Děkujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…