Beroun: Začíná rekonstrukce střechy Pražské brány

26.10.2022 19:53 | Tisková zpráva

Další berounskou památku čeká v následujících měsících rozsáhlejší oprava. Podkroví Pražské brány obsadí začátkem listopadu pracovníci firmy LANOSTAV OBNOVA PAMÁTEK, kteří se zaměří na rekonstrukci střechy. Celá krovová konstrukce je ve velmi špatném stavu.

Beroun: Začíná rekonstrukce střechy Pražské brány
Foto: mesto-beroun.cz
Popisek: Beroun

Hlavní prvky krovu jsou do hloubky napadeny dřevokazným hmyzem a lokálně i dřevokaznou houbou. Na tomto stavu se do jisté míry podepsala i stará, popraskaná prejzová krytina, přes níž do půdních prostor zatéká voda. V rámci rekonstrukce proto dojde jak k výměně krytiny, tak k oplechování celé střechy. Střechu dočasně opustí i dvě střešní makovice, které rovněž čeká důkladná prohlídka. Náklady na rekonstrukci střechy se pohybují okolo šesti milionů korun.

Firma bude částečně využívat pro zázemí stavby prostory v průchodu brány. Ten tak pro pěší zůstane do května příštího roku průchozí z jedné poloviny. 

Pražská brána se zachovala jako pozůstatek původního středověkého opevnění. Stavba byla během historie mnohokráte opravována a rekonstruována. Dnešní podobu získal objekt, který je zapsán jako kulturní památka, při poslední velké rekonstrukci v roce 1892.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…