Běžeckým závodem budou ve Vyškově pomáhat už potřetí

08.04.2019 9:19

Pepík, Kryštof a Šimonek. Tři jména, tři příběhy, tři děti z Vyškovska, kterým život postavil do cesty různé překážky, a ke svému rozvoji proto potřebují více péče, času a financí než jejich vrstevníci. V sobotu 13. dubna je může podpořit kdokoliv z nás prostřednictvím třetího ročníku charitativního běhu Běhám a pomáhám, který má svůj start a cíl na Masarykově náměstí ve Vyškově.

Běžeckým závodem budou ve Vyškově pomáhat už potřetí
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Myšlenka uspořádat ve Vyškově charitativní běh vznikla před třemi lety. „Firmu Lear oslovila vychovatelka malého Petříka Holuba s žádostí o finanční pomoc jeho rodině,“ připomíná jedna ze zaměstnankyň firmy Kateřina Štěpánková prvotní impuls ke vzniku charitativní akce. „Šlo tehdy o pořízení nového auta pro Péťovu rodinu za účelem dopravy na speciální rehabilitace do Brna a bylo nám jasné, že když se složíme do kasičky, tak to stačit nebude,“ vzpomíná tahoun celé akce Martin Vašák, jak padlo rozhodnutí uspořádat sbírku formou běžeckého závodu. „Záměrem bylo dostat na akci co nejvíc lidí a běh je sport přijatelný téměř pro každého,“ dodává.

Firma požádala o pomoc Nadaci Tři brány, která se ujala především formálních náležitostí sbírky, město Vyškov běh povolilo a pomohlo s jeho organizací, k finanční podpoře přispěli sponzoři a dodavatelé, které zaměstnanci Learu oslovili. 

Výsledek předčil očekávání. „Vybrali jsme více než 600 tisíc korun, což na pořízení auta bohatě stačilo, a celá akce se velmi dobře vepsala do povědomí lidí,“ popisuje další ze zaměstnankyň firmy a organizátorek akce Michala Otevřelová.

Dveře dalšímu ročníku byly otevřeny. V roce 2018 na biologickou léčbu Míši Grimové, kterou odmítla proplatit zdravotní pojišťovna, zajistili účastníci více než milion korun. „Když jsme viděli, kolik jsme schopni vybrat, rozhodli jsme se letošní rok podpořit více dětí,“ komentuje výběr podpořených Martina Wagnerová z Nadace Tři brány.

Délka trasy hlavního závodu je zhruba 9 kilometrů, startovné činí 250 korun. Kromě hlavního závodu organizátoři připravili i dětské závody s dobrovolným startovným. Celá výše startovného jde na pomoc třem zmíněným chlapcům, kteří si ji budou dělit rovným dílem. Každý má ale možnost přispět víc, podle svého uvážení a možností. „Běh navíc není nutnou podmínkou pomoci – můžete se zaregistrovat, zaplatit a neběžet nebo poslat peníze na náš transparentní účet,“ vysvětluje Otevřelová. „Nejde ale jen o pouhý závod, pro velké i malé účastníky a diváky připravujeme program a kvalitní občerstvení,“ doplňuje.

Letos se mohou návštěvníci těšit na dva koncerty, skákací hrad, Food truck nebo třeba guláš. „Možná by stačilo jen vybrat peníze od sponzorů, vyfotit se pro reklamní účely a jít. Běh je ale pro nás malá oslava – možnost potkat se a společně zažít, že se něco podaří, vidět se tváří v tvář s těmi, kdo pomáhají, i s těmi, co pomoc přijímají,“ vystihuje podstatu akce Vašák. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…