Bezpečně do školky – dobrovolníci na Praze 3 bilancují

30.08.2013 21:05

Občanští aktivisté a dobrovolníci a dobrovolnice ze Strany zelených na Praze 3 vyrážejí do ulic informovat rodiče o reálných výsledcích ankety k bezpečným přechodům z roku 2010.

Bezpečně do školky – dobrovolníci na Praze 3 bilancují
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 3

Na podporu bezpečné pěší cesty do školek připravili v roce 2010 rodiče a dobrovolníci ze Strany zelených z Prahy 3 anketu mapující trasy chodců. Inspirací jim byl projekt Pražských matek zaměřený na bezpečnost v okolí škol. Projekt Bezpečná cesta do školky proběhl v září 2010 před jedenácti školkami na Žižkově a Vinohradech. Na základě ankety vznikly pro každou školku mapy s nejužívanějšími komunikacemi a s vyznačenými kritickými místy či chybějícími přechody.

Vytvořil se soubor požadavků rodičů na zlepšení tehdejší velmi špatné situace.  Výsledky ankety rodiče a členové a členky Strany zelených a zástupce o.s.

Pražské matky předali v březnu 2011 radnímu zodpovědnému za dopravu na Praze 3 a pracovníkům Odboru dopravy na MÚ Praha 3.

Řada přechodů či kritických míst, které rodiče dětí ze školek vytipovali v roce 2010 jako nebezpečné, se změnila k lepšímu. Odbory dopravy MČ Praha 3, Magistrátu hl. města Prahy i Technická správa komunikací uznaly řadu podnětů rodičů a provedly nápravu.

Všechny kritické přechody jsou nyní bezpečnější díky změnám, jako je osazení zábradlí, lepší dopravní značení, osazení city bloků před přechod ap. Proběhly a probíhají i stavební úpravy přechodů, jako je rozšíření chodníku, stavba osvětlení či zvýšení přechodu. „Příkladem mohou být přestavěné a osvětlené přechody v ulicích Slavíkova a U Rajské zahrady, které jsou u školek Vozová a Vlkova. Před vchodem do MŠ Panda ve Fibichově ulici byl postaven zcela nový bezpečný přechod“ uvádí konkrétní příklady Miroslav Trejtnar, aktivista zasazující se za bezpečné přechody na Praze 3. 

V pondělí 2. září občanští aktivisté a dobrovolníci ze Strany zelených na Praze 3 předají rodičům mířícím do školek jako důkaz úspěšnosti ankety z roku 2010 přehled zlepšených přechodů. „Cílem této akce je rodiče především informovat a ukázat, že podobné aktivity občanů mohou pomoci a mají význam.

Každodenní cesta jejich dětí se díky poukázání na nedostatky stala bezpečnější, což byl hlavní záměr ankety, na které jsme se před třemi lety podíleli“ dodává Lukáš Haupt, předseda zelených na Praze 3.

Přehled úprav je možné vyhledat na www.prechody.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Praha3.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …