Bílina: Město poslalo otevřený dopis Vládě České republiky a zákonodárcům

20.02.2022 13:53 | Tisková zpráva

Situace v Bílině se v některých lokalitách dostává na hranici snesitelnosti a možnosti spokojeného a bezpečného života. Důvodem je dlouholeté a postupné sestěhovávání tzv. nepřizpůsobivých obyvatel z jiných míst v České republice.

Bílina: Město poslalo otevřený dopis Vládě České republiky a zákonodárcům
Foto: red
Popisek: Mírové náměstí v Bílině

Ti svým způsobem života, nerespektováním pravidel slušného občanského soužití, chování a nerespektováním zákonů, více a více ztěžují život ostatním obyvatelům města Bíliny. Starostka města proto vyzývá vládu a zákonodárce k řešení situace, na které obec nemá dostatek pravomocí.

“Situace v sociálně vyloučených lokalitách v našem městě, kterých pomalu přibývá, je dlouhodobě neutěšená. Proto vyzýváme vládu a zákonodárce, aby tuto situaci začali co nejrychleji koncepčně řešit,“ říká starostka města Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová.

V Bílině se již od loňského léta, kvůli špatné situaci ve vyloučených lokalitách, podepisovala ikona souborupetice za odvolání vedení města kvůli nečinnosti při řešení problémů s nepřizpůsobivými občany. Petici podepsalo na 600 občanů.

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34131 lidí

“My jako vedení města odmítáme nést výhradní odpovědnost za něco, co zákonnými nástroji nemůžeme ovlivnit. Naše možnosti jsou velmi omezené a velmi těžce vymahatelné, a je velmi obtížné lidem vysvětlit, že pro řešení takto složitých situací nemají obce v rukou téměř žádné kompetence,” doplňuje starostka Bíliny.

Město samotné podle starostky nemá k řešení situace mnoho zákonných prostředků. Pravomoci k adekvátním zásahům a obraně obyvatel Bíliny nemá ani policie či městská policie. Vedení města se tedy rozhodlo oslovit zákonodárce jak ikona souboruotevřeným dopisem, vykreslujícím situaci v Bílině, tak přeposláním petice samotné.

“Jsme přesvědčeni, že odpovědnost za situaci nesou hlavně ti, kteří vytvářejí pravidla pro sociální dávky a také legislativní prostor pro takzvaný obchod s chudobou. Oni jsou také těmi, kteří špatně nastavená pravidla mohou ovlivnit a změnit,” dodala Zuzana Schwarz Bařtipánová.

Petici i otevřený dopis zákonodárcům najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

16:29 Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

Dvě ruce, které se vzájemně spojují, jsou dominantou na pamětním kamenu s pamětní deskou, které upom…