Bílovec: Historická budova na náměstí ožije vůní knih, kávy i barvami

17.10.2018 9:15

V pátek 19. října budou v nově zrekonstruované historické budově na Slezském náměstí v Bílovci otevřeny nové prostory knihkupectví, kavárny a galerie MonAmi. Slavnostní ráz dne podtrhne vernisáž výstavy obrazů Jitky Škarohlídové a Petry Šípkové, která zde bude k vidění do 20. listopadu.

Bílovec: Historická budova na náměstí ožije vůní knih, kávy i barvami
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

Nové prostory prošly citlivou rekonstrukcí v hodnotě zhruba 750 tisíc korun a jsou opravdu mimořádné. Návrh interiéru kavárny je dílem výtvarnice a malířky Jitky Škarohlídové, která se kromě jiného věnuje i scénografii. Klenby jsou sklenuty několika pruskými plackami na pasech a s moderním osvětlením získal prostor poetickou atmosféru přímo vybízející k besedám a setkáváním. „Rekonstrukci hradili majitelé kavárny s tím, že městu nebudou platit po dobu čtyř let nájem," říká starosta Pavel Mrva a dodává, že město tak získalo důstojný objekt pro oživení společenského života na náměstí.

„I v nových prostorách zůstáváme u původního konceptu knihkupectví, kavárny a galerie,“ říká majitelka MonAmi Jana Vařáková. „Díky většímu a zajímavému prostoru můžeme nabídnout nejen komfortnější prostředí, ale chceme rozšířit také nabídku knih, kavárenských služeb a debat nad kávou. A chceme se zaměřit i na jiné malé literární tvary, například budeme pořádat páteční hudební večery a debaty v podobě malého literárního setkávání," říká s tím, že galerie se průřezově zaměří na představení současného umění regionu, tedy na grafiku, malbu, klasické sochy i plastiky. „V předvánočním období se u nás uskuteční prodejní výstavy prací hned několika výtvarníků – akademického malíře Stanislava Lubojackého, Tomáše Oslizloka, šperkařky Dany Rygarové, fotografa Jiřího M. Doležela a grafika Vaška Šípoše, který je výtvarným patronem naší galerie. Doufáme, že se kavárna stane atraktivním místem pro trávení volného času a setkávání všech generací," zve Jana Vařáková do nových prostor.

Kavárna MonAmi není jediným objektem, který na Slezském náměstí v Bílovci získal novou tvář. „Zrekonstruovány byly i tři bytové domy u městského úřadu. Budovy s 24 bytovými jednotkami, které prošly první etapou rekonstrukce, mají nové zateplení, omítku, izolaci půdních vestaveb i nové venkovní dveře, včetně schránek a zvonků, a byla opravena schodiště směřující do komerčně využívaných prostor,“ upřesňuje starosta Pavel Mrva a upozorňuje na fakt, že na boční obvodové zdi jednoho objektů je památkově chráněná freska. „Během druhé etapy, která se uskuteční v příštím roce, budou opraveny anglické dvorky včetně roštů a zámečnických prvků, budou pročistěny dešťové kanalizace, opraveny komíny a zhotoveny izolace. A všechny domy budou mít novou střešní krytinu," dodává s tím, že hodnota celé rekonstrukce je zhruba 2,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…