Bílovec: Student prvního ročníku gymnázia získal zlato již podruhé

11.05.2016 16:26

V celostátním kole olympiády ve francouzském jazyce, které se konalo v pondělí 9. května v budově Francouzského institutu v Praze, zvítězil v kategorii B1 Dominik Nagy, student prvního ročníku Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci. Navázal tak na své loňské prvenství, kdy zvítězil v kategorii A1.

Bílovec: Student prvního ročníku gymnázia získal zlato již podruhé
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

„Tento rok byla konkurence mnohem větší, protože šlo o vyšší kategorii. Před soutěží i během poslechové části jsem byl vystresovaný, ale jakmile přišlo na povídání na téma žít, abychom jedli, nebo jíst, abychom žili, rozpovídal jsem se a dokonce jsme se s porotci i hezky zasmáli. Mezi Francouzi se mi líbilo, ani se mi nechtělo domů,” glosuje svůj úspěch šestnáctiletý Dominik, pro kterého je francouzština doslova životní náplní. „Mým prvním kontaktem, jenž mi utkvěl v paměti, byla zhruba před šesti lety francouzská písnička. Zaujala mě a já si začal francouzštiny víc všímat. Když jsme se ji pak začali v osmé třídě povinně učit, moc mi to pomohlo s výslovností a posunulo mě to o kus dál.” Následovala dovolená ve Francii, na kterou se Dominik poctivě připravoval studiem slovíček i gramatiky.

Životní styl Francouzů, jejich způsob stolování i mentalita mu doslova učarovaly a Dominik se studiu francouzštiny začal intenzivně věnovat i ve svém volném čase. Po prázdninách už bylo evidentní, že je mnohem dál než jeho spolužáci. „Dnes už jdu ve studiu vlastní cestou, snažím se co nejvíce rozvíjet a zdokonalovat. Jsem s francouzštinou v dennodenním kontaktu, sleduji francouzské zpravodajství, filmy i hudbu, čtu noviny. Vlastně se snažím žít celý život ve francouzském stylu, ve francouzštině mám i tablet a mobil. Ovšem přizpůsobit život u nás životnímu rytmu ve Francii nejde až tak úplně. Třeba jen délka stolování je úplně odlišná. Konverzovat u oběda a strávit jím dvě hodiny je u nás, v zemi, kde je pravidlem u jídla nemluvit, nereálné,” usmívá se s poznámkou, že nakonec většinou zůstává u stolu sám.

Dominik by rád získal stipendium

„Mým snem je ve Francii v budoucnu studovat a posléze tam i žít,” prozrazuje Dominik, který by rád získal stipendium umožňující mu tuto vizi zrealizovat. O oboru, jemuž by se v dospělosti chtěl věnovat, ale zatím úplně jasno nemá. „Zřejmě to bude něco společného s francouzštinou, v níž mám dobré výsledky. To o chemii nebo dějepise říct nemůžu,” přiznává student, jenž své zaujetí pro jazyk země galského kohouta zužitkovává i ve škole. „Právě nedávno jsem měl prezentaci o časování a také přednášku o Paříži a Francii, obojí ve francouzštině. To, že mám možnost svůj oblíbený jazyk využít a navíc mám i zpětnou vazbu od spolužáků, považuji za skvělou příležitost,” uzavírá Dominik, o němž jeho vyučující Michaela Pawlasová hovoří jako o přírodním úkazu: „Nikdy jsem se nesetkala s nikým, kdo by studiu cizího jazyka věnoval tolik úsilí a volného času. Práce s takovým studentem je příjemná a zároveň motivující.”

Dominik se v současné době chystá na další soutěž, v níž by svoji jazykovou vybavenost uplatnil. „Tentokrát by se to mělo týkat francouzské gastronomie,” prozrazuje talentovaný mladík, jenž školu opakovaně reprezentuje na různých jazykových soutěžích. A to natolik úspěšně, že byl společně s dalšími žáky a studenty v roce 2015 za své úspěchy oceněn městem Bílovcem, kde studuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …