Bílovec má autobusové nádraží třetího tisíciletí s prvky smart city

25.10.2018 14:34

Ve čtvrtek 25. října byla v Bílovci slavnostně ukončena rozsáhlá rekonstrukce a modernizace autobusového nádraží, která byla prvním zásahem od roku 1955, kdy bylo nádraží vybudováno.

Bílovec má autobusové nádraží třetího tisíciletí s prvky smart city
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

Na investici ve výši 43,5 milionu korun se výrazně podílelo 36,6 milionu korun z Integrovaného regionálního operačního programu. „Městský rozpočet tak byl zatížen „pouhými“ 7 miliony korun. Pro představu, tato částka odpovídá opravě jedné nepříliš dlouhé městské komunikace a my za ni máme jeden celý dopravní uzel,“ podotýká místostarostka Bílovce Sylva Kováčiková a zdůrazňuje, že při stavbě byly použity kvalitní materiály – zejména žula a kámen –, které zaručují, že jde o opravdu dlouhodobou investici.

Nové autobusové nádraží, jehož realizátorem je společnost Eurovia, má kromě jiného čtyři kryté nástupní rampy s elektronickými ukazateli a jednou rampou výstupní, je centrálně osvětleno, k dispozici je tu odstavné parkoviště pro automobily i kola, k základní škole a k domu dětí a mládeže odsud vede nový, dobře osvětlený chodník. „Změn bylo provedeno mnohem víc, například nově vybudovaný vjezd k restauraci GTC Club, nová dlažba vedoucí ke garážím v zadní části autobusového nádraží, široký chodník k blízkému obchodnímu centru, asfaltová plocha pro pěší a automobily. A to není vše,“ vyjmenovává starosta Pavel Mrva. „Chtěli jsme, aby nádraží mělo prvky smart city, tedy aby umožňovalo používání digitálních, informačních a komunikační technologií pro zvýšení kvality života v Bílovci. To se podařilo. Nechybí tu dobíjecí stanice na mobily ani na elektrokola, funguje wifi. Bílovec má prostě k dispozici moderní autobusové nádraží odpovídající požadavkům 21. století. Ostatně už nyní je zde připraveno vše pro vybudování nabíjecích stanic pro elektro autobusy. Ty jsou však zatím v nejen v regionu hudbou budoucnosti…“

Husarským kouskem vedení města bylo získání stoprocentní dotace

Místostarostka Sylva Kováčiková dodává, že zoufalý stav bíloveckého autobusového nádraží začal být ještě více patrný po zrekonstruování sousedící budovy železniční stanice v roce 2008. „Tehdy se začalo pracovat na přípravě projektu, zůstalo však jen u toho,“ nastiňuje situaci před deseti lety a dodává, že projekt modernizace nádraží se stal prioritou vedení města až po roce 2014. „Do Bílovce jsme v roce 2015 pozvali studenty Fakulty stavební VŠB-TUO, kteří během workshopu připravili studie na efektivní využití čtyř vytipovaných městských lokalit, k nimž patřilo i autobusové nádraží. Díky tomu jsme získali na modernizaci tohoto prostoru komplexní odborný pohled nezatížený stereotypem,“ pokračuje s tím, že na nákladnou rekonstrukci bylo třeba zajistit finanční prostředky mimo městský rozpočet. To se podařilo loni.

„Nešlo o jediné dotace, které jsme na stavby realizované ve sféře dopravy získali. Do rekonstrukce chodníků, cest a dvou mostů, včetně parkovišť a autobusového nádraží, bylo investováno 122 milionů korun, z toho dotace tvořily 67 milionů korun. Husarským kouskem vedení města bylo získání stoprocentní dotace ve výši bezmála 12 milionů korun nejen na vybudování komunikace Boženy Němcové včetně parkoviště, ale i na vytvoření nového prostoru na parkování v části Jeremenkovy ulice, a to včetně opravy dotčené části této ulice,“ rekapituluje Sylva Kováčiková a upřesňuje, že do všech stavebních akcí, včetně zmíněných dopravních, bylo v Bílovci v období 2015 až 2018 investováno 355 milionů korun, z toho dotace činily 174 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…