Blansko: Kostel svatého Martina se připravuje na oslavu 880 let svého trvání

18.02.2019 21:10

Ačkoliv kostel oslaví 880 let až v roce 2020, již letos probíhají přípravy na tyto oslavy. Proto se kvůli opravě omítek a výmalby v interiéru kostel již letos od 11.03. do 11.04. uzavře pro veřejnost. Bohoslužby se na tuto dobu přesunou do Katolického domu.

Blansko: Kostel svatého Martina se připravuje na oslavu 880 let svého trvání
Foto: Blansko.cz
Popisek: Blansko

Kostel svatého Martina v Blansku patří k historicky nejvýznamnější kostelům jižní Moravy. V kronice Kanovníka vyšehradského (je pokračováním Kosmovy kroniky české) se uvádí k roku 1136, že se olomoucký biskup Jindřich Zdík rozhodl v obci Blansko postavit kostel. Tento záznam je připomínán pamětní deskou naproti vchodu kostela, instalovanou v roce 2016.

Stavba kostela, zasvěceného svatému Martinovi, byla dokončena v roce 1140. Jeho románský charakter dosvědčuje dodnes zejména plochý strop a kvádříkové zdivo v chrámové lodi. Na kostele pracovala „huť“, tedy stavební skupina, která předtím dokončila pro biskupa stavbu katedrály v Olomouci. Věž, presbytář a kůr byly přistaveny až mnohem později, koncem 18. století.

Archeologicky byly v roce 2017 potvrzeny základy starší stavby a osídlení u severní zdi kostela. Tím se posouvají dosud známé poznatky o kostele pravděpodobně až k roku 1050. Dokládá se tak téměř tisíciletá nepřetržitá existence místní křesťanské komunity v Blansku!

V roce 2020 proto oslavíme 880 let od postavení kostela a připomeneme si téměř tisíc let trvání Farnosti svatého Martina. V rámci příprav tohoto jubilea bylo v souladu se stanovisky orgánů památkové péče rozhodnuto o památkové obnově interiéru kostela, spočívající zejména ve vysprávkách omítek a výmalbě.

Kostel bude z tohoto důvodu v době od 11. 3. do 11. 4. uzavřen pro veřejnost! Bohoslužby a další aktivity farnosti se budou konat na Katolickém domě. Bližší informace jsou na stránkách farnosti ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…