Blansko: Město zřídí sbírku na pomoc rodině z domu, poničeného kamionem v Lažánkách

29.03.2019 16:23

Město Blansko zřídí začátkem dubna veřejnou sbírku na pomoc rodině, která bydlela v domě v Lažánkách, do něhož poslední březnové úterý narazil kamion. Sbírka poběží do 30. června.

Blansko: Město zřídí sbírku na pomoc rodině z domu, poničeného kamionem v Lažánkách
Foto: Blansko.cz
Popisek: Blansko

„Radní budou při dalším zasedání projednávat případnou další finanční pomoc rodině. Město však počítá s tím, že škodu na domě bude řešit pojišťovna řidiče, případně provozovatele kamionu,“ řekl starosta Jiří Crha.

Mimořádná událost se stala v úterý 26. března hodinu před polednem v blanenské místní části Lažánky, kde naboural do rodinného domu kamion a způsobil škodu za půldruhého milionu korun. Náhradní ubytování v nedalekém penzionu poskytl zdarma jeho majitel ve spolupráci s městem. Řidič kamionu podle vyjádření mluvčí Policie ČR Petry Hrůzové pravděpodobně usnul za volantem při jízdě z kopce, napálil do rohu domku a smetl elektrický sloup.

„Dohromady je škoda kolem 1,5 milionu korun. Na vozidle je to 600 tisíc korun, na jednom domě 800 tisíc korun, druhý dům byl poškozený lehce a škoda je asi 20 tisíc korun a další škoda vznikla na sloupu veřejného osvětlení,“ uvedla mluvčí policie.

Čtyřčlenná rodina z tohoto domku čeká na rozhodnutí statika a úřadů, jestli půjde k zemi nebo ho půjde zachránit. Další postup je takový, že blanenský stavební úřad vyrozumí majitele objektu a svolá do dvou týdnů za jeho účasti a za účasti statika kontrolní den přímo v poničeném domě. Při prohlídce se pak následně rozhodne, zda dojde k demolici nebo k opravě domku.

Kamion se trefil přesně do míst, kde děti obvykle sedávají

Nehoda se stala kolem jedenácté hodiny dopoledne. Čtyřčlenná rodina tam v době hrozivě vypadající nehody shodou šťastných okolností nebyla. „Byl jsem s partnerkou na vyšetření v nemocnici, žena má nohu v sádře a chodí o berlích. A obě děti byly ve školce. Kamion se trefil přesně do míst, kde obě holčičky obvykle v obytné kuchyni sedávají u notebooku a dívají se na pohádky,“ uvedl obyvatel domu Jiří Zouhar.

Místo nehody bylo večer zajištěno a odbor komunální údržby blanenské radnice nechal díru v objektu obehnat kovovým plotem, které je obehnané páskami se zákazem vstupu. Obyvatelé domu pak o den později zabednili díru v domě dřevěnými deskami.

Hasiči zajistili přední stěnu domu proti zřícení a kovovými vzpěrami podepřeli trámy v poničeném stropu. Doprava v místě nehody byla obnovena v úterý večer, kdy se také obnovily dodávky elektřiny v horní části Lažánek, přerušené právě kvůli havárii. Nový elektrický sloup pak bude možné podle energetiků postavit až ve chvíli, kdy se vyřeší problém se statikou domu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…