Blansko: Zámecké podzemí láká na únikovou hru

22.07.2020 13:07

Milovníci záhad, šifrovacích her a historie by měli zbystřit. Ve sklepení blanenského zámku se až do konce září mohou pokusit rozluštit tajemství Reichenbachova kouzelného lektvaru při takzvané únikovce.

Blansko: Zámecké podzemí láká na únikovou hru
Foto: Blansko.cz
Popisek: Blansko

Tajemný je už úvod hry, za vynálezcem parafínu, badatelem Karlem Reichenbachem, který v Blansku působil, se do jeho laboratoře v zámeckém sklepení vydají poslepu. Někdejší expozici pak ale v rámci únikové hry prozkoumají do nejmenších detailů.

Úkolem hry je totiž najít tajný kód a s ním únik z podzemních prostor, ale také tajemný elixír, na jehož výrobě Reichenbach pracoval. Jednoduše zařízená místnost ve sklepení blanenského zámku ovšem na první pohled neukrývá nic nezvyklého – litinová kamínka, stůl s dokumenty, malá knihovnička, kádinky s chemickými přípravky a další nezbytnosti patřící do chemické laboratoře. Pak ale k návštěvníkům promluví sám Karel Reichenbach a pokus o rozluštění záhady může začít.

„Chtěli jsme oslovit milovníky dobrodružství a ukázat, že i muzejní expozice může nabídnout zajímavý zážitek. Úniková hra luštitele zavede do přímo do laboratoří vědce a vynálezce Karla Reichenbacha, který na blanenském zámku bádal a během svého pobytu zde objevoval také tajemství Moravského krasu. Věnoval se chemii, geologii a dalším přírodním vědám, rozuměl umění, zkoumal ale také například meteority. Hlavně se ale zasloužil o rozmach blanenské litiny, v blanenských slévárnách pracoval v polovině 19. století a za jeho vedení dosáhly světového věhlasu, “ popisuje ředitelka Muzea Blanenska Pavlína Komínková. „Aby se hráči dostali ze sklepa ven a úspěšně hru zakončili, musí odhalit skrytá tajemství, poslechnout si šifrované vzkazy, hodit se bude i láska k hudbě,“ prozrazuje.

Pro nalákání milovníků záhad muzeum vytvořilo i videoupoutávku ZDE.

Na nalezení elixíru mají skupinky dvou až čtyř hráčů hodinu času. Rekordmani všechny šifry nutné k nalezení elixíru zvládli zdolat za méně než třetinu stanoveného limitu. Obavy ale nemusejí mít ani úplní nováčci, po celou dobu hry je k dispozici sklepní telefonní linka – a na ní nápověda, kterou hráči mohou využit, aby časový limit splnili.

Muzeum únikovou hru nabídlo poprvé loni v létě, kdy si ji vyzkoušelo asi šest desítek týmů. Autory hry jsou tvůrci Přítmí, šifrovací hry, která každoročně zavede skupinky luštitelů na méně známá místa Blanska. „Zájemci se mohou přihlásit dopředu telefonicky či emailem, musí ale počkat na potvrzení termínu. Únikovou hru je u nás možné pořídit i jako dárek,“ dodává Pavlína Komínková.

Reichenbachova laboratoř byla v minulosti muzejní expozicí, nyní si ji mohou hráči únikové hry doslova osahat. FOTO: Michal Záboj

Odměnou všem, kterým se podaří hru dokončit, je kromě objevení kouzelného lektvaru také fotografie na památku. Hra bude otevřená až do konce září. Aktuální informace lze získat na webových stránkách a facebooku muzea.

Otevřeno je vždy pátek až neděle od 10:00 do 16:00 hod., případně dle domluvy
Vstup na předchozí objednání /ideálně 24 hodin předem/, rezervace telefonicky na 725 952 592 nebo na mailu info@muzeum-blanenska.cz
Délka trvání hry: max 60 minut
Hra je určena pro 2-4 osoby, doporučený věk od 10 let
Děti do 15 let se mohou zúčastnit pouze v doprovodu dospělé osoby.
Hra se nachází ve sklepních prostorech, myslete prosím na teplé oblečení :)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…