Bohumín: Asistenti prevence kriminality zůstanou v ulicích minimálně do léta 2020

10.02.2018 6:34

Bohumín zůstane i v příštích letech městem, kde budou na pořádek a bezpečnost dohlížet asistenti prevence kriminality. Pokračovat v projektu může radnice díky Místní akční skupině Bohumínsko. Té se podařilo na jejich plat i vybavení získat přes 6 milionů korun z evropských dotací. Asistenti se budou v ulicích Bohumína pohybovat minimálně do července roku 2020.

Bohumín: Asistenti prevence kriminality zůstanou v ulicích minimálně do léta 2020
Foto: wikipedia
Popisek: Bohumín - Náměstí T. G. Masaryka

Pilotní projekt prodloužené ruky zákona v podobě asistentů prevence kriminality se v Bohumíně rozjel v listopadu 2016. Přestože měl být pouze zkušební, osvědčil se radnici natolik, že v něm hodlá pokračovat dál. Dosud hradil mzdu asistentů úřad práce, jeho podpora ale po dvou letech skončila. Město proto hledalo cestu, jak projekt udržet i do budoucna.

„Podali jsme prostřednictvím Místní akční skupiny Bohumínsko žádost o dotaci z Operačního programu zaměstnanost a uspěli jsme s ní. Od listopadu proto postupně uzavíráme nové smlouvy se všemi asistenty, kterým původní smlouvy z předchozí podpory od úřadu práce končí. Letos v dubnu by mělo být převedeno všech osm asistentů pod nový projekt,“ vysvětlil místostarosta Bohumína Lumír Macura. Dotace ve výši zhruba 6,3 milionu korun vystačí na úhradu mezd a vybavení pro asistenty až do poloviny roku 2020.

Asistenti prevence kriminality zajišťují bezpečnost dětí na přechodech pro chodce u škol, docházejí do sociálně vyloučených lokalit, dohlížejí na pořádek v městském parku a v dětských koutcích, mapují terén a spolupracují s městskými strážníky. „Jsou platnou složkou naší bezpečnostní politiky, díky které nám v Bohumíně už několik let po sobě klesá kriminalita. Za dobu působení asistentů ve městě došlo také ke snížení počtu oznámení a stížností na vybrané přestupky. Terénní forma prevence je účinná, asistenti už si u lidí vybudovali dobré jméno a respekt. Přestože nejsou ozbrojeni, dokáží předejít konfliktům a jsou v ulicích vidět,“ doplnil Macura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…