Bohumín: Autovrakům zvoní hrana, čeká je odtažení

03.08.2020 13:55

Konec blokování parkovišť dlouhodobě stojícími aut bez technické a pojištění. Díky novele silničního zákona by teď jejich odstranění z veřejných ploch mělo být snazší a rychlejší.

Bohumín: Autovrakům zvoní hrana, čeká je odtažení
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

V Bohumíně aktuálně řeší tento problém s osmi vozy, které už několik let hyzdí veřejná parkoviště. Až dosud na ně totiž radnice neměla žádnou páku. „Autovrakům se dlouhodobě věnujeme, za posledních šest let se nám podařilo odstranit přesně 139 aut, která neoprávněně zabírala parkovací místa. Například jen vloni jsme se na veřejných parkovištích zbavili 30 dlouhodobě zaparkovaných vozidel bez platné pojistky. Veřejná parkoviště nám proto neblokují ani stovky, ani desítky aut, ale jen několik aut bez technické, na které jsme až donedávna neměli žádnou páku. Dokud totiž nevyjela na silnici, nedopouštěla se žádného přestupku. To už naštěstí legislativa změnila. Odtáhnout tak můžeme vůz, který má déle než půl roku propadlou technickou prohlídku,“ sdělil ředitel bohumínských strážníků Roman Honysz.

Odtažení ale není možné ihned, vlastníci takových aut mají dva měsíce od zaslání výzvy z města na nápravu. Pokud si technickou za tu dobu neobnoví anebo svůj „vrak“ nepřeparkují, nechá město na jejich náklady odtáhnout na záchytné parkoviště do areálu technických služeb BM servisu. „Majitelé opět dostanou výzvu, kde si svá „vozidla“ mohou vyzvednout. Pokud na ni do tří měsíců nezareagují a auto si nevyzvednou a neuhradí náklady za odtažení, stává se vůz majetkem města a my ho můžeme buď prodat, anebo nechat zlikvidovat,“ upřesnil vedoucí odboru dopravy bohumínské radnice Pavel Vavrečka.

Bohumínským strážníkům se už od platnosti novely podařilo dostat z parkovišť šestnáct aut bez platné technické. U dalších osmi vozidel se čeká na to, zda zareagují na zaslanou výzvu k odstranění. „Zjistili jsme, že vlastníky dvou aut jsou firmy v likvidaci. Výzvu jsme proto zaslali správcům konkurzní podstaty. Uvidíme, kolik majitelů na výzvu zareaguje. Případné odtahy aut máme v plánu v půlce září,“ dodal Honysz.

Na dlouhodobě odstavený automobil může veřejnost upozornit radnici prostřednictvím aplikace Hlášení závad. Ta se pak celým případem začne zabývat a rozběhne se potřebné legislativní kolečko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.