Bohumín: Kotvičky se chystají k Niké, nové zájemce zvou na námořní akademii

22.01.2020 21:10

Nejmenší vodáci z Bohumínska nezahálejí ani v zimě. Říkají si Kotvičky, a i když klesají teploty pod bod mrazu, vodáctví se věnují naplno, sportují ale nasucho v tělocvičně.

Bohumín: Kotvičky se chystají k Niké, nové zájemce zvou na námořní akademii
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Scházejí se jednou týdně pod hlavičkou spolku Posejdon ve Věřňovicích a aktuálně mají v plánu se podívat do Dolní oblasti Vítkovice na slavnou loď Niké, na které bohumínský rodák, mořeplavec a cestovatel Richard Konkolski obeplul svět. Nové zájemce zvou na letní námořní akademii, kde si mohou malí dobrodruzi vodáctví poprvé naostro vyzkoušet.

Kotvičky je oddíl spolku Posejdon a vznikl teprve loni v září. Jde o vodáckou přípravku pro děti a mládež z Bohumínska, v níž se malí vodáci seznamují s různými typy lodí, základy vodáctví, hrají hry a zábavnou formou se učí i šetrnosti k přírodě. Pořádají výlety a exkurze, například si zaskákali v trampolínovém centru. Jednou z plánovaných akcí je výjezd do Ostravy ke slavné lodi Niké.

Ta dorazila do Malého světa techniky U6 v Dolních Vítkovicích, kde probíhá její instalace na výstavu. V letech 1972 až 1975 na ní obeplul Bohumíňák Richard Konkolski celý svět. „Otevření expozice se plánuje na začátek března. Oslovili jsme pana Konkolského, zda by byl tak laskavý a naší exkurze se zúčastnil také, aby mohl dětem přímo u lodi povyprávět svůj životní osud a ty nejzajímavější zážitky. K našemu nadšení souhlasil,“ říká vedoucí spolku Posejdon Roman Štolfa, který současně vede i Kotvičky.

Dva turnusy námořní akademie

Vodáctví má na Bohumínsku dlouholetou tradici, kterou se daří zachovávat i pro další generace. Svědčí o tom nejen řada vodáckých akcí v regionu, z níž tou poslední byl Novoroční sjezd Olše. Právě spolek Posejdon předává zkušenosti těm nejmenším. Rodiče, kteří uvažují o tom, že své děti do Kotviček v budoucnu přihlásí, mají letos jedinečnou příležitost dopřát dětem týdenní výcvik na zkušenou.

Spolek Posejdon díky dotaci z Evropské unie pořádá v červenci dva turnusy námořní akademie – tedy příměstského tábora, na němž rád přivítá všechny nováčky. „Vůbec nevadí, že nemají s vodáctvím žádnou zkušenost, že nikdy vodu nesjížděli. Jsme tu od toho, abychom v nich vzbudili zájem a ukázali jim, že vodáctví není jen volnočasová aktivita, ale pro mnohé z nás vlastně životní náplň,“ vysvětluje Štolfa. Tábor probíhá ve Starém Bohumíně od 13. do 17. července a od 20. do 24. července. Cena za jeden turnus je pouze 900 korun a je v ní kromě atraktivního programu a základního vodáckého výcviku i strava a pitný režim. Zájemci najdou přihlášku na webu posejdon.cz, mohou napsat na e-mail posejdon@posejdon.cz nebo volat na tel. č. 721 012 222.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Po čtvrt století opět ožívá druhé patro litické školy

19:27 Plzeň: Po čtvrt století opět ožívá druhé patro litické školy

Litické děti opět budou stoupat po schodech do druhého patra školní budovy v Přeučilově ulici. Ve čt…