Bohumín: Pietní místo ve Skřečoni před oslavami výročí prokouklo

27.04.2015 20:20

Pomník padlým rudoarmějcům, nazvaný Bratrství v boji, na hřbitově v Bohumíně-Skřečoni dostal před oslavami 70. výročí od konce druhé světové války novou podobu. Socha i její okolí prošly obnovou za 260 tisíc korun. Osmdesát procent nákladů na rekonstrukci zaplatí dotace ministerstva obrany.

Bohumín: Pietní místo ve Skřečoni před oslavami výročí prokouklo
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Pískovcová socha dvojice rudoarmějců si vyžádala mechanickou i chemickou očistu z rukou restaurátora. Práce se ujal akademický sochař Ivan Kalvoda, syn autora sochy Antonína Kalvody. Skulpturu očistil, vyspravil a impregnoval. Minimálně dalších patnáct let by měla odolat přírodním vlivům.

Samotné prostranství u pietního místa z roku 1957 je po opravě sice menší, ale důstojnější. Původní chodníky byly sešlé a dlažba u sochy rozpraskaná. Vše muselo pryč a stavbaři začali od nuly. Ze zámkové dlažby vznikly nové chodníky i přístup k památníku. Nakonec se místo dočkalo i nové výsadby. V okolí památníku přibyly keře, okrasné trávy i kvetoucí záhony. Menších oprav se dočkaly i další prvky na hřbitově. U vchodu vznikla odstavná plocha pro kontejnery a hřbitovní plot má nový nátěr.

První vzpomínková akce se tady uskuteční už 1. května v 9:30 hodin. Na programu je kladení kytic a proslovy osobností. Slavnostní pietní akt doprovodí čestná stráž členů Klubu vojenské historie Palcát a dechová hudba v podání orchestru Vladislava Oravčáka. Bohumín osvobodila od nacistického záboru Rudá armáda v časných ranních hodinách 1. května 1945.

„Výročí ukončení války a osvobození města si připomínáme každý rok. Letos je však připomínka o to důležitější. Ne kvůli kulatému výročí osvobození, ale kvůli mezinárodní situaci, která není na mnoha místech světa dobrá. Měli bychom si ještě více uvědomit, že žít v míru není samozřejmost, abychom se hrůz války a jejich následků nedožili a naše děti je znaly pouze z filmů a nemusely je nikdy prožít,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

V Bohumíně připomíná válečné události celkem 21 pomníků, památníků či pamětních desek v různých městských částech. Jsou například v parčících, na náměstích i hřbitovech. V posledních deseti letech město většinu postupně opravilo. Do oprav šlo téměř 1,5 milionu korun. Vloni se například dočkal obnovy pomník v Pudlově u zdejší kapličky a letos předposlední pomník věnovaný rudoarmějcům – Bratrství v boji - na hřbitově ve Skřečoni.

Pokud nenastanou nějaké komplikace, dočká se letos rekonstrukce i poslední z nich, a to Pomník padlým v 1. a 2. světové válce. Ten leží na ulici 1. máje v poněkud nepřehledné zatáčce v blízkosti restaurace U Haladů ve Skřečoni. Patří k těm dominantnějším, a proto bude jeho oprava poměrně nákladná. Přijde na téměř půl milionu korun. Bohumínu se však podařilo získat dotaci ve výši 370 tisíc korun na jeho obnovu z ministerstva obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mesto-bohumin.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…