Bohumín: Polovina kontejnerů obsahuje využitelný odpad

23.03.2022 12:03 | Tisková zpráva

S neortodoxním experimentem v rámci separace odpadů přišla bohumínská radnice. Vytipovala na sídlišti jeden ze zaplněných kontejnerů na směsný odpad a přímo na místě dala z jeho obsahu vytřídit využitelné složky.

Bohumín: Polovina kontejnerů obsahuje využitelný odpad
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Výsledek ukázal, že polovina vyhozených věcí do popelnice nepatří. Cílem bylo názorně předvést lidem, že důsledná separace může vést ke snížení potřebné kapacity nádob na komunální odpad.

Na sídliště v Okružní ulici přijela v pondělí ráno úklidová četa, aby udělala za obyvatele jednoho z bytových domů to, co by měli automaticky provádět oni sami. Vysypala obsah černého kontejneru na směsný komunální odpad a z hromady odpadků vytřídila plasty, papír, sklo či velkoobjemové věci. „Kontejner obsahoval například výplň z matrace, heliovou lahev, textilie včetně polštáře a další předměty, které do něj nepatří. Když do něj pracovníci vrátili výhradně odpad, který lze považovat za komunální, byla nádoba zaplněna pouze z poloviny,“ popsal výsledek pokusu ředitel technických služeb BM servis Marek Pieklo.

Kupky využitelných věcí pak putovaly do popelnic na tříděný odpad, jehož vývoz není na rozdíl od toho komunálního zpoplatněn. „Patříme k městům, kde separace odpadu funguje na velmi dobré úrovni, přesto máme ještě rezervy, především na sídlištích, což se nyní potvrdilo. Základní princip nového odpadového hospodářství spočívá v tom, že lidé zaplatí jen za to, co nevytřídí. Už téměř rok proto běží v Bohumíně informativní kampaň Ušetříš, když vytřídíš. Vysvětlování však u některých zatím nepadlo na úrodnou půdu. Z toho důvodu jsme sáhli k nestandardnímu kroku, který má názorně ukázat, jak velký je ještě prostor ke snižování nákladů,“ vysvětlil postup radnice místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí

Před zavedením nového systému na začátku letošního roku měli lidé na sídlištích k dispozici kapacitu 188 litrů na osobu a měsíc. Po úpravách velikosti nádob a četnosti svozů mají nyní v průměru 145 litrů, tedy stále dvojnásobně více než obyvatelé rodinných domů. „Čím více občané v dané lokalitě třídí, tím menší kapacitu může vlastník nemovitosti objednat. Každý objednaný a svážený litr stojí jednu korunu. Tam, kde se třídění nezlepší, budeme vyžadovat navýšení objednané kapacity a nájemníci z těchto domů zaplatí více, než ostatní,“ konstatoval Macura.

Kvůli blížícímu se konci skládkování je nutné, aby lidé třídili co možná nejvíce. Město proto dosud vybavilo sídliště i okrajové městské části 142 separačními hnízdy, kde lze vyhazovat papír, plasty, případně i sklo. Na dalších místech jsou speciální kontejnery na drobné elektro a textil. Od března letošního roku přibylo v ulicích Bohumína dalších 5 míst, kde stojí popelnice určené ke sběru použitých jedlých olejů a tuků. Celkem je jich už patnáct. Lidé mohou také využívat stabilní i mobilní sběrný dvůr, kam mohou odkládat objemný či nebezpečný odpad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…