Bohumín kvůli rostoucím cenám hodí záchranné lano spolkům i klubům

11.08.2022 14:43 | Tisková zpráva

Město už podruhé za poslední tři roky hodí záchranné lano místním spolkům a sportovním klubům. Dramaticky rostoucí ceny energií, dopravy a služeb ohrožují jejich fungování, řadě z nich by bez finanční pomoci radnice hrozilo omezení činnosti či dokonce zánik.

Bohumín kvůli rostoucím cenám hodí záchranné lano spolkům i klubům
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Radní proto navrhnou zastupitelům zvýšení příspěvků spolkům o čtvrtinu. Podobně se město Bohumín k zájmovým aktivitám obyvatel postavilo už v době koronavirové krize.

„Spolky a kluby zažívají těžké časy. V posledních dvou letech je drtil koronavirus, dospělí ani děti se nemohli pořádně scházet, trénovat, pořádat akce. Sotva se po uvolnění restrikcí kluby pomalu nadechly, přišla energetická krize a prudké zdražování. To by pro řadu z nich mohlo být likvidační. Přitom naše spolky jsou úspěšné, starají se o děti a mládež, díky nim lidé mají pestrou nabídku volnočasového vyžití. Smysluplné aktivity zajišťují i společenský kontakt. Nenecháme proto spolky padnout,“ míní místostarosta Bohumína Igor Bruzl.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Město je proto připraveno projednat navýšení individuálních dotací i příspěvků na činnost výkonnostních sportovců o 25 procent, což představuje částku více než dva miliony korun. „Situaci na trhu energií velmi pozorně sledujeme, zvýšení cen může znamenat zásadní ohrožení i pro spolky, které mají vlastní nemovitosti, nebo jsou v dlouhodobém nájmu. Budeme hledat cesty, jak bychom mohli pomoci i jim. Je skoro jisté, že kdybychom je nepodpořili, tak pro řadu z nich by byla nadcházející sezóna bojem o přežití,“ říká Bruzl.

Jak připomněl, v koronavirové době, kdy města a obce avizovala krácení dotací spolkům a klubům z důvodu pozastavení jejich činnosti, Bohumín se k těm svým zády neotočil. „Máme ve městě 1 700 lidí, kteří se organizovaně věnují nějaké zájmové aktivitě. V době pandemie jsme si dali za cíl, aby těžkou dobu přečkali. Práce založené na dobrovolnosti si vážíme a nechceme spolky nechat napospas nečinnosti vlády,“ dodává místostarosta.

Mezi nejaktivnější zájmové spolky v Bohumíně patří dobrovolní hasiči. Pět jednotek, které v městských částech fungují, zaznamenává ročně až dvě stovky zásahů. Navíc se systematicky věnují dětem. Ve městě se angažují i rybáři, myslivci, včelaři a zahrádkáři, další spolky zahrnují kulturu, historii či umění.

Samostatnou kapitolou jsou pak sportovní kluby, které sdružují všechny kategorie od dětí až po veterány. „Nejde zdaleka jen o populární sporty, jako je fotbal, hokej, házená či florbal. V Bohumíně máme široké spektrum sportovních aktivit, mezi velmi úspěšné kluby patří také naši plavci, vzpěrači, judisté, siloví trojbojaři, samozřejmě nesmím zapomenout ani na tanečníky a další,“ uzavřel Bruzl.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…