Boskovice: Kameny zmizelých na Plačkové připomínají oběti genocidy

14.09.2018 15:18

Dne 12. září 2018 se město Boskovice připojilo k dalším městům a obcím na jižní Moravě, kdy i zde byly slavnostně uloženy tzv. Kameny zmizelých.

Boskovice: Kameny zmizelých na Plačkové připomínají oběti genocidy
Foto: regionboskovicko.cz
Popisek: Boskovice

 

Idea akce Stolpersteine – v ČR Kameny zmizelých, vznikla v Německu. Smysl projektu spočívá zejména v uctění a připomenutí památky obětí nacistické genocidy za druhé světové války zcela unikátním způsobem. Zavražděným - prostřednictvím kostek s popisky individualizujícími každou z obětí a její osud - se tak dostává trvalé památky na místech, kde kdysi působili, každodenně procházeli, žili…

Každá kostka je z betonu a na jedné ze stran je opatřena mosaznou tabulkou se jménem oběti. Ukládá se do dlažby chodníku před dům, v němž bydlel člověk určený k likvidaci, do míst, kterými denně procházel při odchodu nebo návratu domů, odkud také nakonec naposledy odešel, aby se už neměl vrátit. Každému z kolemjdoucích dávají impuls k zastavení a zamyšlení nad posledními kroky člověka před jeho nástupem k násilné deportaci převážně do koncentračních táborů nebo k přímé likvidaci.

Kostky ve veřejném prostoru se tak stávají stálou připomínkou zločinů, které páchali nacisté. Každý z těchto kamenů je připomenutím a ztělesněním osudu někdejšího spoluobčana, který prožíval svůj život na místech, kde dnes žijeme my. Jsou však i vážným varováním, nabízejí výjimečně silnou možnost identifikace s oběťmi nacistické perzekuce, upozorňují na nebezpečí a na důsledky netolerance a projevů xenofobie v současné společnosti. 

Aktu se zúčastnila starostka města Hana Nedomová, místostarostka Dagmar Hamalová a referentka Aneta Sedláčková. Garantem tohoto projektu je Židovská obec Brno a již od roku 2010 jsou tyto Kameny zmizelých pokládány v Brně a na jižní Moravě. Do dnešního dne bylo položeno cca 151 kamenů v Brně a 90 kamenů v okolí. V září se např. bude pokládat dalších 14 kamenů v Brně.

Na město Boskovice se obrátila paní Dvořáčková, rodačka z Boskovic, kde jako malá vyrůstala. Z Boskovic byli odvlečeni její příbuzní do koncentračního tábora, kde byli zavražděni. Rozhodla se uctít jejích památku položením 4 kusů symbolických Kamenů zmizelých v Boskovicích na ulici Plačkova u domu č.p. 619/35, kde příbuzní naposledy bydleli. Jednalo se o rodinu Grünwald – Terezii, Žofii, Mořice a Hanuše. Současně se na Židovskou obec obrátila i paní Hrubešová, která chtěla položit kameny za obyvatele domu Plačkova č.p. 624/25, kde v současnosti bydlí, jednalo se o rodinu Vogel – Adelhaid a Ernest (matka a syn). Město Boskovice přispělo na výrobu kamenů částkou 7 tis. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…