Boskovice: Kameny zmizelých na Plačkové připomínají oběti genocidy

14.09.2018 15:18

Dne 12. září 2018 se město Boskovice připojilo k dalším městům a obcím na jižní Moravě, kdy i zde byly slavnostně uloženy tzv. Kameny zmizelých.

Boskovice: Kameny zmizelých na Plačkové připomínají oběti genocidy
Foto: regionboskovicko.cz
Popisek: Boskovice

 

Idea akce Stolpersteine – v ČR Kameny zmizelých, vznikla v Německu. Smysl projektu spočívá zejména v uctění a připomenutí památky obětí nacistické genocidy za druhé světové války zcela unikátním způsobem. Zavražděným - prostřednictvím kostek s popisky individualizujícími každou z obětí a její osud - se tak dostává trvalé památky na místech, kde kdysi působili, každodenně procházeli, žili…

Každá kostka je z betonu a na jedné ze stran je opatřena mosaznou tabulkou se jménem oběti. Ukládá se do dlažby chodníku před dům, v němž bydlel člověk určený k likvidaci, do míst, kterými denně procházel při odchodu nebo návratu domů, odkud také nakonec naposledy odešel, aby se už neměl vrátit. Každému z kolemjdoucích dávají impuls k zastavení a zamyšlení nad posledními kroky člověka před jeho nástupem k násilné deportaci převážně do koncentračních táborů nebo k přímé likvidaci.

Kostky ve veřejném prostoru se tak stávají stálou připomínkou zločinů, které páchali nacisté. Každý z těchto kamenů je připomenutím a ztělesněním osudu někdejšího spoluobčana, který prožíval svůj život na místech, kde dnes žijeme my. Jsou však i vážným varováním, nabízejí výjimečně silnou možnost identifikace s oběťmi nacistické perzekuce, upozorňují na nebezpečí a na důsledky netolerance a projevů xenofobie v současné společnosti. 

Aktu se zúčastnila starostka města Hana Nedomová, místostarostka Dagmar Hamalová a referentka Aneta Sedláčková. Garantem tohoto projektu je Židovská obec Brno a již od roku 2010 jsou tyto Kameny zmizelých pokládány v Brně a na jižní Moravě. Do dnešního dne bylo položeno cca 151 kamenů v Brně a 90 kamenů v okolí. V září se např. bude pokládat dalších 14 kamenů v Brně.

Na město Boskovice se obrátila paní Dvořáčková, rodačka z Boskovic, kde jako malá vyrůstala. Z Boskovic byli odvlečeni její příbuzní do koncentračního tábora, kde byli zavražděni. Rozhodla se uctít jejích památku položením 4 kusů symbolických Kamenů zmizelých v Boskovicích na ulici Plačkova u domu č.p. 619/35, kde příbuzní naposledy bydleli. Jednalo se o rodinu Grünwald – Terezii, Žofii, Mořice a Hanuše. Současně se na Židovskou obec obrátila i paní Hrubešová, která chtěla položit kameny za obyvatele domu Plačkova č.p. 624/25, kde v současnosti bydlí, jednalo se o rodinu Vogel – Adelhaid a Ernest (matka a syn). Město Boskovice přispělo na výrobu kamenů částkou 7 tis. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…