Boskovice: Květnatá louka v parčíku u nádraží nabírá dech

19.06.2018 19:09

V loňském roce byla jednou z realizovaných úprav zeleně ve městě i úprava parčíku u autobusového nádraží.

Boskovice: Květnatá louka v parčíku u nádraží nabírá dech
Foto: regionboskovicko.cz
Popisek: Boskovice

Úpravy parku byly realizovány podle návrhu Ing. Jitky Vágnerové - „Sadové úpravy v parčíku u autobusového nádraží v Boskovicích“. Celkové náklady této akce činily 749 tis Kč. V parčíku vznikly pěší cesty, nově je prostor vybaven lavičkami, odpadkovými koši a svoje místo zde mají i nové stromy a keře. Na tom by však nebylo nic zajímavého, kdyby celý prostor nedoplňovala květnatá louka, která je založena v části u ul. Nádražní. V prvních měsících možná mnohým návštěvníkům připadalo, že je půda ladem a zmocnily se jí různé plevely. Avšak semena lučních směsí mají různou dobu vzrůstu a trvá dlouho, než se plocha stabilizuje do konečné podoby. Již v květnu se luční kvítí začalo probouzet k životu a nyní tvoří pestrý koberec lahodící oku.

Jsou zde zastoupeny trvalky jako řebříček, řepík, rmen, čekanka, sléz, heřmánek, silenky, chrpy, hadinec, pomněnky, jitrocele a jiné. Své místo mají v květnaté louce také letničky kvetoucí po celý rok, například měsíček, koukol, len, mák, šalvěj a další květiny.

Seč probíhá jen jednou nebo dvakrát ročně, což prospívá rostlinám a hlavně vývoji hmyzu, kterým prostředí nízkého parkového trávníku vývoj neumožňuje. Květnatá louka také poskytuje útočiště a potravu včelám, čmelákům a motýlům.

Květnaté louky jsou v dnešních městech plných nízce sečených trávníků vítanou změnou – zpestřují parky, lákají hmyz, jsou ukázkou netradičních rostlin ve městě a upoutávají pozornost svým zajímavým vzhledem. Od jara do podzimu poskytují pohled na nejrůznější pestré luční byliny a zblízka můžeme cítit i jejich vůni. Podařilo se zde doplnit chodníky a odpočinkovou zónu v této pěšími frekventované části města, a doplnit zeleň pestrými druhy.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…