Boskovice: U bytovky na Lidické vznikla přírodní zahrada

17.08.2022 11:44 | Tisková zpráva

Obyvatelé bytového domu Lidická, Jan Hejna a Mgr. Leona Trunda Koledová, za pomoci Mgr. Deany Láníkové využili volnou plochu před BD a vytvořili zde zahradu v přírodním duchu.

Boskovice: U bytovky na Lidické vznikla přírodní zahrada
Foto: regionboskovicko.cz
Popisek: Boskovice

V posledních letech se v našem okolí výrazně zastavěly volné zelené plochy. Ve vnitrobloku na Lidické se pozastavil komunitní život na zahrádkách a herní ploše pro děti. 

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí

V loňském roce jsme se proto rozhodli, že využijeme poslední volnou plochu, kde můžeme trávit volný čas. Jelikož se jedná o městský pozemek, zažádali jsme o jeho pronájem a město nám vyšlo vstříc.

Oslovili jsme na pomoc Mgr. Deanu Láníkovou – botaničku, která se zabývá návrhy přírodních zahrad, a společně jsme navrhli zahradu v přírodním duchu. K odclonění pozemku jsme vysadili živý plot z habrů, zasadili několik ovocných stromů a keřů, založili kvetoucí trvalkové záhony. Také jsme vybudovali kompost, vyvýšené záhony k pěstování zeleniny a záhon pro pěstování bylin – tzv. bylinkovou spirálu s vodním prvkem. Pro děti máme v této naší zahradě pískoviště, vrbové teepee a houpačky. Výhledově plánujeme vytvořit hmatový chodníček a několik míst k posezení a odpočinku.

Navázali jsme na odkaz předešlých obyvatel bytového domu, kteří se v minulosti snažili pěstovat okrasné i užitkové rostliny a zvelebit své okolí. Obnovili jsme starou skalku u příjezdové cesty k domu. Dále jsme při okrajích pozemku založili dvě květnaté loučky, které až vykvetou, budou sloužit hmyzu a pohledem na ně těšit i kolemjdoucí. Také travnaté plochy kolem domu sečeme mozaikovitě. Většinu trávníku necháváme vykvést, a tudíž zde můžeme pozorovat druhovou pestrost jak rostlin, tak hmyzu.

Při budování zahrady jsme se snažili zakomponovat co nejvíce kvetoucích trvalek a medonosných druhů bylin, keřů a ovocných stromů. Naším záměrem bylo nejen zkrášlit a zútulnit prostředí kolem nás, ale také podpořit ubývající hmyz a další užitečné živočichy.

Máme radost z toho, co se nám zde podařilo - vytvořit uprostřed města místo plné zeleně. Věříme, že tento počin by mohl být inspirací i pro ostatní v našem městě. Touto cestou bychom chtěli velmi poděkovat Odboru životního prostředí a správy zeleně za finanční podporu a ochotu podpořit náš záměr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…