Břeclav: O rodu Kuffnerů vypráví nový web

01.12.2023 22:09 | Tisková zpráva

Společně s rekonstrukcí židovské obřadní síně v Břeclavi vznikala také webová stránka mapující význam a odkaz rodiny Kuffnerů, která významnou památku nechala zbudovat.

Břeclav: O rodu Kuffnerů vypráví nový web
Foto: breclav.org
Popisek: Pohled na Břeclav

„Webová stránka je zatím nejucelenější odborný projekt věnovaný rodině Kuffnerů, a to všem rodinným liniím. Je to vlastně taková encyklopedie nejvýznamnější břeclavské židovské rodiny, která postupně ovlivnila tvář tří měst – Břeclavi, Vídně i Sládkovičova. Můžeme sledovat její vzestup, údobí slávy a nucený odchod pod tlakem nástupu nacismu,“ představuje webovou stránku historička Alena Káňová, která se tomuto tématu věnuje již téměř patnáct let a která je odborným garantem webu.

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí

Ten seznámí s jednotlivými osobnostmi rodu, bohatým hospodářským i architektonickým odkazem, předkládá základní rodokmen, šlechtické erby i časovou osu hlavních historických událostí rodiny. Zpracovatelem webu je společnost IDEATECH.

Další částí projektu, navázanou na rekonstrukci obřadní síně, je „Ztracený svět“ – 3D vizualizace tří kuffnerovských památek v Břeclavi, a to cukrovaru, synagogy a obřadní síně. Srovnání historie se současností a připomenutí toho již zmizelého umožnila kombinace archivního materiálu, současné fotografie, odborného textu a nádherného využití dronové techniky.

„Tady jsem moc ráda za velmi příjemnou a inspirativní spolupráci s Jakubem Hotařem. Myslím si, že zájemci o regionální historii našeho města dostali těmito dvěma projekty již předčasný dáreček pod stromeček. A pokud vše vyjde, příští rok chystáme se slovenskou kolegyní k rodině Kuffnerů i reprezentativní knihu,“ dodává Alena Káňová.

Novou webovou stránku najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…