Břeclavané si přišli pro odpovědi na otázky o běžencích

09.09.2015 14:16 | Zprávy

Více než dvě stovky Břeclavanů přijaly pozvání vedení města a přišly v úterním podvečeru do kina Koruna na setkání se zástupci ministerstva vnitra a policie, aby s nimi prodiskutovaly problém současné migrační vlny a její dopady na Břeclav.

Břeclavané si přišli pro odpovědi na otázky o běžencích
Foto: David Daniel
Popisek: Stanové městečko u Břeclavi je připravené pro uprchlíky

Do kina přijel krajský policejní šéf Leoš Tržil, ředitel Správy uprchlických zařízení Miroslav Koudelný, ředitel odboru migrační a azylové politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman, první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek, první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček, ředitel Cizinecké policie Milan Majer a také jihomoravský hejtman Michal Hašek.

V průběhu téměř dvouhodinové diskuze, která se až na ojedinělé výjimky nesla ve velmi korektním, byť místo hodně emotivním duchu, se probírala otázka bezpečnosti provizorního záchytného střediska v Poštorné, způsoby nakládání s běženci, ale také širší geopolitické souvislosti. Návštěvníci se dozvěděli konkrétní a přesná čísla o počtech běženců v České republice a mnozí v této souvislosti také projevili svou nelibost nad tendenčním zpravodajství médií o migrační problematice.

Starosta Břeclavi Pavel Dominik na tomto fóru uvedl: "Začíná se brnkat na strunku, že z dočasného stanového zařízení by se mohlo stát něco trvalého. My, jako město, máme informaci od ministerstva vnitra, že zařízení v Poštorné je dočasné a že bude využito pouze v případě, že dojde k nějaké eskalaci migrační vlny. Já chci, aby tady zaznělo, že s jakýmkoliv jiným postupem jako vedení města souhlasit nebudeme. Na druhou stranu jsem si vědom, že náš nesouhlas bude, kulantně řečeno, málo platný. Pro mě bude ideální situace, když se v říjnu sejdeme v Poštorné, stany složíme a odvezeme pryč."

"Policisté v Břeclavi bohužel suplují to, co měli udělat policisté Itálie a Řecka na hranicích schengenského prostoru. Podle mě Evropská unie selhává a nezvládá tuto záležitost. Za krajskou samosprávu chci říct, že podporujeme stanovisku vlády České republiky v tom, že povinné kvóty pro příjímání uprchlíků nejsou řešením. Řešením je zvládnout situaci v zemích odkud uprchlíci přicházejí, následně zabránit průniku dalších statisíců nebo milionů lidí do Evropy. A zajištění schengenské hranice nemůžeme suplovat v Břeclavi na nádraží nebo v Poštorné u věznice," uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek, který se úterního setkání také zúčastnil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Souběh tramvajové trati a silnice je v ČR ojedinělý

10:28 Jablonec nad Nisou: Souběh tramvajové trati a silnice je v ČR ojedinělý

Na jablonecký magistrát a přímo k primátorovi Miloši Velemu přichází připomínky ke světelné signaliz…