Brněnská nábytková banka pomohla již 54 rodinám

02.11.2017 17:34

Starší, ale funkční a využitelný nábytek už v Brně nemusí končit jako nepotřebné harampádí překážející ve sklepích nebo jako odpad, který shoří ve spalovně. Díky projektu RE-NAB má již více než rok nové využití – putuje do domácností rodin, které si z důvodů finanční tísně nemohou dovolit pořídit nábytek nový.

Brněnská nábytková banka pomohla již 54 rodinám
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Od června minulého roku Brňané odevzdali na čtyřech sběrných střediscích, které nábytek k opětovnému využití přijímají, 740 kusů nábytku. Město tak ušetřilo za likvidaci 16,5 tuny odpadu. Takto opětovně do oběhu zařazený nábytek si poté odvezlo k zařízení svého bytu 54 sociálně potřebných rodin, které si ze středisek odebraly 584 kusů židlí, stolů, skříní, lustrů a dalšího bytového zařízení.

Nepotřebný funkční nábytek lze odevzdávat i nadále ve čtyřech vybraných sběrných střediscích odpadů – Hapalova, Veveří, Okružní a Jana Svobody – v nichž se nacházejí zelené buňky s logem RE-USE. V příštím roce se sběr nábytku rozšíří o dvě další sběrná místa, kde budou umístěny nové kontejnery.  Mimo nábytku se zde sbírají také věci s historickou hodnotou, tzv. retro předměty (vyrobené před rokem 1989), které jsou následně předávány kulturním institucím k tvorbě expozic či filmových a divadelních interiérů.

„Projekt Re-USE ‚Druhý život věcí‘ má nejen hodnotu ekologickou, protože pomáhá předcházet vzniku odpadu a šetří peníze z městského rozpočtu, ale má také neopomenutelné přínosy v oblasti sociální. Jeho více než roční fungování ukazuje, že je prospěšný, a Brno za něj právem získalo celostátní ocenění. Inspirují se od nás také další města včetně Prahy, která spouští pilotní projekt na znovuvyužití nepotřebných věcí, podobný tomu našemu,“ dodává k výsledkům projektu náměstek primátora pro životní prostředí Martin Ander.

Více informací lze najít na stránkách firmy SAKO Brno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…