Brno: Byty se sníženým nájemným radnice nabídne i singlům, chce ve městě udržet mladé

24.05.2024 22:09 | Tisková zpráva

I když berou průměrnou mzdu a na účtu jim přistane třeba třicet tisíc čistého, polovička platu padne na nájem. Pokud je jejich výplata nižší, často si samostatné bydlení ani nemůžou dovolit a jsou nuceni k životu ve sdílených bytech nebo k odstěhování za město.

Brno: Byty se sníženým nájemným radnice nabídne i singlům, chce ve městě udržet mladé
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Řeč je o stále rostoucí skupině singles, tedy lidí, žijících bez partnera/partnerky. Brno se je rozhodlo podpořit vcelku průkopnickým způsobem. Ve svém osmadvacetitisícovém bytovém fondu má Brno vyhrazeny necelé dvě stovky bytů pro mladé lidi. Dosud ale tyto startovací byty mohly obsazovat pouze páry nebo rodiny s dětmi.

Po květnovém zasedání městského zastupitelstva se toto pravidlo změnilo a nově se o menší byty budou moct hlásit i jednotlivci. Brno tím chce omezit trend jejich stěhování do okolí a následného dojíždění za prací nebo volným časem. Cílem je tuto ekonomicky perspektivní skupinu v Brně naopak stabilizovat.

V případě startovacích bytů pro jednotlivce půjde o byty s maximální výměrou 40 m2. Stejně jako u žadatelů-párů i zde je určeno příjmové rozmezí, které musí jedinec splňovat: jeho čistý měsíční příjem nesmí překračovat průměrnou hrubou mzdu a zároveň nesmí být nižší než její polovina. Ze žadatelů a žadatelek, kteří splní podmínky, se bude následně losovat. Nová nájemní smlouva se bude uzavírat na tři roky s možností opakovaného dvouletého prodloužení, a to až do dovršení 40 let nájemce/nájemkyně.

Informace o volných startovacích bytech jsou vždy zveřejněny na webu ZDE. Na přihlášení pak mají lidé měsíc. Aktuálně takový byt v nabídce není, zastupitelstvo v tuto chvíli jen stanovilo pravidla, aby taková nabídka vůbec mohla vzniknout.

(zdroj: brno.cz)

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Za volantem seděli opilí. Řidič to na strážníky zkoušel s jedním pivem

20:27 Vyškov: Za volantem seděli opilí. Řidič to na strážníky zkoušel s jedním pivem

Hlídka městské policie, která v okolí Sídliště Osvobození prováděla kontrolní činnost, si v neděli 2…