Brno: Díky dotacím bude rekonstruováno chlazení v DRFG aréně, nově bude ekologičtější

13.01.2020 16:11

Na kompletní rekonstrukci chlazení v DRFG aréně nově získala městská společnost STAREZ – SPORT, a.s. část financí ze Státního fondu životního prostředí ČR a půjčku z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Díky získaným prostředkům bude celkově rekonstruováno chlazení v hale tak, aby bylo bezpečné, šetrnější a ekologičtější. Brněnští radní doporučují zastupitelům schválit nové změny v tomto již loni odsouhlaseném projektu.

Brno: Díky dotacím bude rekonstruováno chlazení v DRFG aréně, nově bude ekologičtější
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Důvodem pro obměnu již dříve schváleného projektu jsou nové zdroje financování. Společnost STAREZ – SPORT, a.s., získala dotaci 6 638 374 korun ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP) a půjčku 9 293 724 korun s ročním úrokem 0,45 % z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR). Poskytnutí půjčky a dotace umožní zahájit přípravu na výběr zhotovitele a rekonstruovat strojovnu chlazení.

V DRFG aréně bude kompletně vyměněna technologie chlazení v prostoru strojovny, technologický kanál a rozvody k ledové ploše. Rekonstrukce výrazně sníží hluk, spotřebu elektrické energie a spotřebu vody a tím zmenší náročnost provozu. Chladící technologie bude nově automatizována. Budou nahrazeny kompresory za nové, také bude nahrazen odpařovací kondenzátor atd. Předpokládané roční úspory energií, nákladů na opravu a údržbu spolu s úsporou osobních nákladů činí dohromady 3 354 465 korun.

Další změnou projektu související se získanou dotací je přeřazení některých výdajů mezi nezpůsobilé výdaje, které bylo učiněno Státním fondem životního prostředí při hodnocení žádosti o dotaci. Z tohoto důvodu žádá společnost STAREZ – SPORT, a.s. město Brno o navýšení účelové investiční dotace o 344 692 korun. Nově by tato částka měla činit 11 195 886 korun.

„Celkové výdaje se předpokládají ve výši 32 824 861 korun, z toho způsobilé výdaje jsou 26 553 497 Kč. Nezpůsobilé výdaje byly vyčísleny na 6 271 364 korun a odpovídají výši výdajů na odpadní teplo a DPH. V únoru 2020 bude předložena Zastupitelstvu města Brna smlouva o účelové investiční dotaci a smlouva o půjčce z Fondu kofinancování projektů společně s žádostí společnosti STAREZ – SPORT o jejich poskytnutí,“ uvedl radní města Brna Jaroslav Suchý.

Cílem rekonstrukce je snížení provozních nákladů DRFG arény s možností využití odpadního tepla z chladicího procesu. Dalším cílem je snížení rizika závažných havárií. Tento projekt svým zaměřením spadá do Operačního programu Životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…